L’extrema dreta guanya a Perpinyà

Els socialistes proposen una llista unitària amb la UMP a la segona volta per impedir que Louis Aliot sigui el nou alcalde
louis aliot front national
louis aliot front national

Vergonya. A Perpinyà, la capital de la Catalunya Nord, el Front National (FN) ha guanyat la primera volta de les eleccions municipals celebrades aquest diumenge dia 23. El seu candidat, Louis Aliot, que és el vicepresident del FN i company sentimental de Marine Le Pen, ha obtingut el 34,2% dels sufragis, per davant del fins ara alcalde Jean-Marc Pujol (UMP), amb el 30,6%. Els socialistes, encapçalats per Jacques Cresta, s’han enfonsat fins a l’11,9% i, per tant, encara estan “vius” (la barrera és al 10%) per a la segona volta, que se celebrarà aquest diumenge vinent.

Aquesta victòria del FN a Perpinyà s’emmarca en l’onada de vots que aquesta força xenòfoba i d’extrema dreta ha obtingut a les zones meridionals de l’Estat francès, on ha guanyat a ciutats com Avinyó, Fréjus o Béziers, però sense assolir la majoria absoluta. Ara caldrà veure quina és l’estratègia que adopten el Partit Socialista i la UMP per tal d’aturar el FN a la segona volta.

En el cas de Perpinyà, el president del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló i líder del PS, Christian Bourquin, ha proposat una fusió de les llistes de la dreta i l’esquerra, que ara haurà de valorar Jean-Marc Pujol. La direcció de la UMP, per la seva banda, ha optat per l’estratègia “ni PS ni FN” que, traduït a Perpinyà, podria comportar que, finalment, Louis Aliot fos escollit alcalde a la segona volta.

Els resultats de Perpinyà són també una dolorosa derrota per al catalanisme polític. El partit Unitat Catalana ha anat, tradicionalment, a les llistes de la UMP i, gràcies a això, ocupava llocs de responsabilitat estratègica a l’ajuntament. La lliçó és clara i trista: l’extrema dreta és l’alternativa de la dreta quan la crisi capitalista s’aguditza, com veiem en el cas de Perpinyà.

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari