El Vènet vota per la independència

El referèndum organitzat a través d'Internet aconsegueix una participació del 73% i un ampli ressò mediàtic internacional
venet bandera veneto
venet bandera veneto

L’altíssima participació en el referèndum virtual sobre la independència que s’ha celebrat durant aquesta setmana a la regió del Vènet ha sorprès els seus organitzadors. Les “urnes” disponibles a través d’Internet es van tancar divendres a les 18 hores i, segons la plataforma plebiscito.eu van recollir un total de 2.360.235 vots, l’equivalent al 73% del cens electoral. Els vots a favor de declarar el Vènet com a “república federal independent i sobirana” han assolit el 89%.

Com en el cas de Catalunya, els seus organitzadors estan molt contents amb el gran ressò als mitjans de comunicació internacionals que ha tingut aquesta iniciativa, que a més ha coincidit amb el referèndum secessionista de Crimea. Per això, la premsa russa ha donat una cobertura especial a la votació del Vènet.

Molt semblant a Catalunya
Aquesta regió italiana té molts paral·lelismes amb Catalunya. La demografia i l’estructura econòmica són gairebé calcades, amb una gran importància de les pimes i del turisme. Des d’un punt de vista històric, la Corona d’Aragó i la Sereníssima República de Venècia es van repartir el domini de la Mediterrània durant l’Edat Mitjana. El Vènet també té una llengua pròpia, diferenciada de l’italià estàndard.

Com en el cas de Catalunya, el Vènet també es queixa del dèficit fiscal que suporta la regió i de la transferència de recursos a Roma que després no tornen. El teixit industrial està patint una fortíssima crisi que, unida a l’alta pressió fiscal, ha provocat un gran descontent entre les classes mitjanes. El partit Lliga Vèneta (associat a la Lliga Nord) és l’equivalent a CiU i governa, des de 1995, el Consell Regional. El seu president, Luca Zaia, va ser ministre en el govern de Silvio Berlusconi i ha donat ple suport a la iniciativa de plebiscito.eu.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari