Venècia tira pel dret a decidir

El president del Vènet declara que si Barcelona es pot independitzar, ells també, i convoca un referèndum sobiranista
luca zaia venet venecia lega
luca zaia venet venecia lega

La regió del Vènet, al nord-est d’Itàlia, vota entre el 16 i el 21 de març un referèndum per la seva independència. El seu president, Luca Zaia, que no ha demanat permís a ningú per convocar-lo, compara la seva iniciativa amb la consulta que la Generalitat pretén fer el proper 9 de novembre.

Aquesta votació, promoguda en primera instància per grups extraparlamentaris, sorgeix com una resposta al darrer ajornament de la votació d’una convocatòria de referèndum sobre la independència del Vènet al Consell Regional d’aquest territori, el setembre passat. Ara la pregunta és clara: “Vols que el Vènet esdevingui una república federal independent i sobirana?”.

Zaia assegura que “si Barcelona obté la seva independència, Venècia també pot” i emmarca la independència en “un moviment cultural” amb paral·lelismes a Escòcia i Catalunya. En el rerefons, motius econòmics: Zaia afirma que Roma ofega les regions del nord d’Itàlia i que els seus ciutadans rebutgen pagar tants impostos.

Els partidaris de la Reppublica Veneta volen recuperar l’estatus independent d’un territori que es governà sol durant segles (“la primera república democràtica del món”, segons Federico Caner, de la Lliga Nord), i estimen que el suport a la secessió serà d’un 65%, segons publica The Daily Telegraph citant estimacions dels activistes per la secessió. En qualsevol cas, encara que el resultat no és políticament vinculant podria obrir el camí a iniciatives semblants per part d’altres regions insatisfetes del nord d’Itàlia, com ara la Llombardia, i legitimar la petició d’una convocatòria de referèndum oficial.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari