Cartes des de la presó

A la nostra redacció estan arribant cartes de reclusos de les presons catalanes que narren la situació de penúria i injustícia que es viu en aquests centres penitenciaris
Presó
Presó

Davant la impossibilitat de publicar-les totes, hem procedit a una selecció. Encara que molts dels comunicants afirmen que no tenen por que fem pública la seva identitat, hem valorat que el seu gest pot comportar-los represàlies i és per això que els mantenim en l’anonimat.

Des de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, un pres ens envia còpia de la denúncia que ha remès a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides:

«1. L’Estat interessat és l’espanyol, l’administració autonòmica de justícia a Catalunya conculca l’article 10.1 de la Convenció contra la tortura i altres tractes o penes, cruels o degradants, en no subministrar articles d’higiene personal i general amb la freqüència que exigeix el respecte a la dignitat inherent a l’ésser humà.

2. Es denuncia aquí la interrupció del repartiment regular i periòdic d’articles d’higiene personal, així com coberts per menjar entre els reclusos per part de l’administració penitenciària. La supressió afecta amb especial gravetat tots aquells que no disposen d’ingressos econòmics per adquirir els productes d’higiene i instruments per menjar pel sistema de compra, com és el meu cas. La mora resolutiva i el silenci administratiu són utilitzats per evadir la reparació d’aquesta desviació institucional.

3. La mora observada en la resolució de recursos torna innocu el seu esgotament, en raó a la urgència de solució d’un estat de fet que, en tota lògica, cobra gravetat amb el pas del temps. Per això s’invoca aquí el paràgraf primer del comitè contra la tortura en virtut del qual demano que aquest organisme adopti mesures provisionals, que entenc que haurien de consistir en recomanar a l’Estat espanyol assegurar i garantir amb caràcter d’urgència els mitjans materials necessaris per al manteniment de la higiene personal i general entre els reclusos mancats de mitjans econòmics».

 

«LA SOCIETAT HA SABER»
Un altre pres, aquest des de Can Brians, denuncia també la precarietat material que es viu en aquesta presó a causa de les retallades pressupostàries: «El menjar és dolent, manca assistència mèdica i falta medicació». Els funcionaris estan de mala bava a causa de les retallades salarials que els ha imposat la Generalitat i «abusen del seu càrrec. Això és maltractament, però és la paraula d’un pres contra la d’un funcionari i la justícia acaba arxivant les denúncies i com més denuncies, pitjor ho tens».

 

Més informació a l’edició en paper del setmanari EL TRIANGLE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides