Interior permet disparar pilotes de goma a menys de 50 metres

El Departament dirigit per Ramon Espadaler lliura l'informe de les pilotes de goma als diputats amb gairebé una any de retard i a tres dies de tancar-se la comissió d'estudi sobre el seu ús
Manel Prat i el conseller Espadaler al Parlament
Manel Prat i el conseller Espadaler al Parlament

Aquest dijous finalitza el termini per presentar les conclusions de la comissió d’estudi de les pilotes de goma que els diputats catalans porten investigant des de la darrera legislatura y aquest dilluns, només tres dies abans, els responsables del Departament d’Interior els han lliurat l’informe policial sobre l’ús d’aquest projectil. L’exconseller d’Interior Felip Puig es va comprometre durant el seu mandat a entregar el document abans del Nadal passat, però el seu successor, Ramon Espadaler, no ho ha fet fins ara.

L’informe, de només nou pàgines, està datat el mateix dia que s’ha fet la seva entrega als diputats i evita mencionar víctimes com Esther Quintana o Nicola Tanno, segons informa Directa, que ha tingut accés al document. Només es refereix a “expedients de rescabalament” sobre els cinc casos dels quals hi ha obert un expedient des del 2005, dos amb una indemnització i els altres tres esperant una resolució judicial.

D’altra banda, l’informe desmenteix que hi hagi una distància mínima obligatòria de 50 metres per fer servir les pilotes de goma, doncs obre la porta a disparar-les en casos que la integritat física dels agents o de les persones corri perill. En aquestes situacions, els agents podran disparar a menys distància i apuntant directament els agressors, però apuntant a la part inferior del cos.

Un dels punts més cridaners de l’informe d’Interior és el que fa referència als darrers cops que s’han fet servir les pilotes de goma. Concretament, l’informe parla de 10 cops en els darrers deu anys a Barcelona i en una ocasió a Lloret de Mar. En aquest punt destaca la manifestació de la vaga general del 29 de març de 2012, quan, segons el Departament, es van produir “els disturbis més greus des de la Segona República“.

El Director General de la Policia és l’únic que té competències per ordenar l’ús de les pilotes de goma i el protocol de funcionament estableix que primer s’han d’exhibir amb caràcter dissuasiu, després advertir amb el llançament de salves, llavors ja es pot fer servir les pilotes de goma i finalment obre la porta a llançar artefactes fumífers i lacrimògens.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides