Diada a València entre música d’un gir històric

Una enquesta encarregada per 'El País', publicada aquest 9 d'octubre, avança una majoria d'esquerres en el futur parlament valencià
Barberà i Alberto Fabra
Barberà i Alberto Fabra

El País Valencià celebra aquest dimecres 9 d’octubre la seva Diada Nacional, que commemora l’entrada de les tropes catalanoaragoneses del rei Jaume I a la ciutat de València l’any 1238, considerat el dia que simbòlicament va nàixer el poble valencià. El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha recordat a través del seu perfil a Twitter la celebració de “tot el que com a poble hem sigut, som i ambicionem ser”, el mateix dia que una enquesta augura que el seu partit perdrà aviat el control del govern autonòmic.

 

Després de prop de dues dècades en el poder –Eduardo Zaplana va desplaçar el socialista Joan Lerma del govern al 1995-, en les quals ha acostumat a disposar de còmodes majories absolutes, una enquesta encarregada pel diari El País a Metroscopia ha confirmat que els partits d’esquerra comptarien amb majoria al parlament valencià si les eleccions se celebressin avui mateix.

 

Segons el sondeig, l’ascens de Compromís (de 6 a 13 diputats) i d’Esquerra Unida del País Valencià (de 5 a 13), sumat a la caiguda de 14 escons prevista per al Partit Popular de la Comunitat Valenciana, que ja no pot aguantar més les conseqüències electorals de la pèssima situació econòmica que viu el territori, amortiria el retrocés del PSPV (de 33 a 27) i comportaria una nova majoria d’esquerres.

 

PSPV, Compromís i EUPV sumarien 53 dels 99 escons de l’hemicicle valencià, el que els permetria fer un govern tripartit que serviria per tancar una etapa de prop de vint anys de governs del PP. També entraria UPyD al Parlament , amb cinc escons, que no serien suficients per constituir un executiu alternatiu en coalició amb el PP. Les properes eleccions a les Corts Valencianes estan previstes per al 2015. Si es confirmen aquestes previsions, València presenciarà un gir històric en el seu escenari polític.

(Visited 26 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari