Volen els ciutadans uns Jocs d’hivern?

El fiasco madrileny mou Trias a convocar una consulta vinculant sobre Barcelona-Pirineu 2022, seguint l'exemple de les candidatures d'Oslo i Munic
Xavier Trias
Xavier Trias

Barcelona esperava la derrota de Madrid 2020 per refermar la seva aposta pels Jocs Olímpics d’hivern del 2022, que organitzaria de manera conjunta amb municipis del Pirineu. Si la capital espanyola era l’escollida per al 2020, la catalana perdia totes les opcions de repetir dos anys després. Però la manera com s’ha produït la desfeta madrilenya, que ha sentenciat el futur polític de l’alcaldessa Ana Botella, ha fet replantejar-se la situació al consistori barceloní. Tant és així que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat aquest dijous que convocarà una consulta ciutadana vinculant sobre la candidatura Barcelona-Pirineus.

 

Tot i l’anunci, Trias no ha confirmat la presentació de la candidatura per al 2022, ja que l’Ajuntament valora ara posposar-la fins al 2026 o el 2030. Abans de prendre una decisió definitiva, l’alcalde s’ha de reunir amb representants del COE, el COI, les federacions, els governs espanyol i català i els municipis del Pirineu que formarien part del projecte olímpic. Si finalment la ciutat decidís presentar-se per al 2022, el referèndum es convocaria després, ja que no hi ha temps material per fer-lo abans de la data límit que estableix el COI: el 14 de novembre vinent.

 

L’alcalde ha pres en consideració la convocatòria d’una consulta ciutadana, que va ser proposada pel grup del PP amb el suport de tota l’oposició municipal. “La ciutadania decidirà, com ho fa a altres ciutats com Oslo o Munic”, ha afirmat Trias. L’objectiu és que sigui consensuada amb la resta de forces polítiques del consistori per tractar d’obtenir el màxim suport ciutadà a la candidatura olímpica.

 

L’exemple donat per les capitals noruega i bavaresa ha influït de manera decisiva en la decisió de sotmetre la candidatura a la voluntat de la ciutadania. Els ciutadans d’Oslo ja han expressat el seu suport perquè la ciutat es presenti als Jocs del 2022. La consulta es va realitzar fa dues setmanes i va guanyar el sí amb el 55,1% dels vots de les més de 300.000 persones que hi van participar. Munic no ha celebrat encara el seu referèndum, previst per al 10 de novembre vinent, quatre dies abans del límit per presentar oficialment candidatura.

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari