Els nyaps del ‘diví’ Calatrava s’expandeixen pel globus terraqüi

La justícia el reclama a Itàlia i acumula plets a Espanya
El pont de Calatrava a Venècia
El pont de Calatrava a Venècia

Els nyaps del ‘diví’ Santiago Calatrava s’expandeixen pel globus terraqüi. La justícia el reclama a Itàlia i acumula plets a Espanya. A Holanda i Suècia guarden molt mal record dels espectaculars projectes d’aquest ‘encantador de serps’, actualment refugiat a Suïssa.

L’arquitecte i enginyer Santiago Calatrava passa per un mal moment. L’espectacularitat dels seus projectes xoca amb la prosaica realitat d’uns preus desorbitats i uns acabats defectuosos que entelen la seva trajectòria creativa. Ensuperbit pels seus èxits internacionals, pels premis que rep i per les felicitacions que li donen els polítics de torn, ha anat perdent el prestigi merescudament guanyat amb un rosari de plets judicials per errors constructius i queixes dels usuaris finals de les seves genialitats arquitectòniques: els ciutadans corrents.

El proper mes de novembre se celebrarà a Venècia el judici pels perjudicis causats a l’erari públic en la construcció del seu pont sobre el Gran Canal. Però no és l’únic procés judicial que ha d’afrontar. També té plets pendents a Oviedo i a Vitòria, a més d’un contenciós a Holanda.

Costos inflats
Els seus projectes colossals tenen cada vegada més detractors. Així es va posar de manifest en el complicat procés de construcció de la Turning Torso de Malmö, que va acabar amb la dimissió del president de l’empresa promotora del projecte; en el hub de transport que ha dissenyat per al nou complex urbanístic que es desenvolupa en el solar on s’erigien les Torres Bessones, que ha estat objecte de crítiques per part de l’alcalde de Nova York, Michel Bloomberg; o en la nova estació de Lieja, que va quintuplicar el seu pressupost inicial. I és que calcular malament els pressupostos és una de les especialitats d’aquest arquitecte i enginyer valencià.

LLEGIU L’ARTICLE SENCER A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari