Cas de discriminació lingüística a Mallorca

L'Oficina de Drets Lingüístics de l'Obra Cultural Balear ha rebut una denúncia segons la qual, un ciutadà mallorquí, el passat dia 21 de juliol de 2013, no va poder presentar una queixa per robatori a la comissaria de la Platja de Palma de la Policia Nacional espanyola, a Mallorca.

Exposicio_Triangle_1000
Exposicio_Triangle_1000

Aquest ciutadà, Dídac Martorell, va patir una discriminació pel fet de voler usar la llengua catalana a l’hora de fer la denuncia.

 

Des de l’OCB consideren aquests fets “com a molt greus, ja la llengua catalana és la pròpia de les Balears a més a més de ser llengua oficial i segons la legislació vigent, ningú no podrà ser discriminat per causa de l’idioma”.

 

Com va passar tot?
Marta Comas i Dídac Martorell, després d’haver patit un robatori el passat 21 de juliol es dirigiren a la comissaria de Platja de Palma de la Policia Nacional per efectuar la denúncia. Martorell començà a relatar els fets a un agent d’uns cinquanta anys que li digué “¿em pots parlar en castellà si és tan amable? i el denunciant li respongué, “no m’entén en català?”, al que l’agent respongué, “no”.

 

Martorell demanà que vingués algun agent que entengués el català però com que no en venia cap, Martorell partí del despatx on estava efectuant la denúncia, donant les gràcies. En veu alta, enmig de la comissaria, Dídac demanà abans de marxar si algú el podia atendre en català perquè “estic en el meu dret de ser atès en català i que així ho empara l’Estatut”. Un dels agents li contestà que “som a una comissaria de la Policia Nacional” i que si volia, podia anar a la Policia Local que allà l’atendrien en la seva llengua.

 

Durant l’estada a la comissaria del carrer Marbella 37, el denunciant també hagué d’escoltar en un to burlesc com un agent repetí “drets i deure, drets i deures” i acabà dient que “ara no farem que ell aprengui mallorquí per tu”. Al no poder atendre al denunciant en català, l’emplaçaren a anar a la comissaria a les 14.30 hores quan es produís el canvi de torn (els denunciants havien arribat a les 12 hores), on sí que hi hauria un agent que el podria atendre en mallorquí. Davant d’això Comas i Martorell decidiren abandonar les dependències policials sense poder efectuar la denúncia.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari