Oportunitats laborals i estadística

Ha sortit un estudi que diu que a la Comunitat de Madrid i al País Basc hi ha millors oportunitats laborals que a Catalunya, com a mínim a nivell econòmic. És curiós que un en un estat com l’espanyol, en el que el centralisme és un valor en alça, la capital sigui on hi ha millors oportunitats laborals; tenint en compte que la majoria de les grans empreses tenen els seus consells d’administració a la capital (prop del poder polític).

Direu, i el País Basc? Doncs el cas és que és un territori que gaudeix de certa “independència” econòmica, per tant es pot aplicar el mateix principi, la capital econòmica està allà. Tenint en compte aquest concepte i que Catalunya és el tercer en oferir oportunitats resulta que aquest és el territori que té més oportunitats laborals i que no està lligat a la capital que controla les politiques econòmiques.

Segons com llegim les dades podem treure la conclusió que Madrid genera més interès, i si volem manipular opinions fins podríem dir que el llast del nacionalisme català desincentiva (ja hem sentit aquesta opinió en la “caverna”); o podríem dir que el llast que representa no tenir el control dels diners, poder decidir sobre la nostra economia directament, sense ingerències i sense que inèrcies d’altres territoris ens empenyin en direccions que resulten perjudicials per a nosaltres.

Les estadístiques i els estudis basats en elles són així, ens poden dir una cosa o completament la contraria, depenent on posem l’èmfasi, de quin aspecte ens interessi destacar, o la idea que vulguem defensar, però on ens hem de fixar en les dades objectives, a Madrid hi ha la major part de les “centrals” i dels llocs polítics de les empreses estatals (i les principals empreses espanyoles amb presencia internacional) per aquesta dada ja hem de veure que la balança s’inclinarà al seu favor, el País Basc té una sobirania fiscal que permet fer polítiques per a fer-la atractiva a les empreses. Catalunya no té cap d’aquests instruments però aconsegueix fer-se atractiva per altres causes.

Les causes per les que Catalunya pot ser atractiva per posar llocs de treball qualificat són les que hem de potenciar, mentre no tinguem el control per decidir com fer polítiques que potenciïn la presencia d’aquests treballs, els llocs de treball no qualificat no aporten una seguretat laboral tan gran, les deslocalitzacions que estem patint en son un clar símptoma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides