Les relacions de CDC amb Ferrovial

El jutge del cas Palau, Josep Maria Pijuan, detalla el percentatge de les comissions pagades per Ferrovial a CDC, la forma de procedir i les obres públiques adjudicades

Obres L9
Obres L9

El jutge del cas Palau, Josep María Pijuan, apunta en les seves conclusions fetes públiques avui diversos indicis que demostrarien el suposat finançament irregular de CDC a través del pagament de comissions per adjudicació d’obra pública per part de l’empresa constructora Ferrovial. Unes comissions que abans passarien pel Palau de la Música per no aixecar sospita.


Els imputats de Ferrovial i CDC

El jutge manté imputats per aquesta causa a dos exdirectius de l’empresa constructora: Pedro Buenaventura i Juan Elizaga. Buenaventura va ser director territorial de Ferrovial fins el 2000 i posteriorment va ocupar el càrrec de director general de la Divisió de Construcció d’aquesta empresa, fins el 2006. Elizaga era el director de Relacions Institucionals de Ferrovial i era la persona responsable de les relacions de patrocini de la companyia constructora. Segons les conclusions del jutge, tots dos van actuar “sense el coneixement” dels òrgans col·legiats de direcció d’aquesta societat empresarial.

 

Per part de CDC, el jutge Pijuan manté la imputació de l’extresorer Daniel Osàcar, que era el responsable de les finances del partit. El seu predecessor en el càrrec, el traspassat Carles Torrent, també formava part de la trama, segons els indicis de la investigació judicial. L’altre imputat en aquest assumpte del cas Palau és l’exdiputat de CiU, Jaume Camps, que hauria intervingut en les negociacions per l’adjudicació d’obra pública i el pagament de les comissions, amb la col·laboració d’altres alts responsables del partit. L’identitat d’aquestes persones no ha pogut ser desvelada en el curs de la instrucció.

 

Les comissions

En la seva instrucció el jutge Pijuan conclou que “en virtut d’un acord” que es va inciar “com a mínim” el 1999 i es va allargar fins l’any 2009, CDC va rebre de Ferrovial una important quantitat de diners en concepte de pagament de comissions per obra pública adjudicada pel Govern de la Generalitat. Aquestes comissions es feien efectives, segons relata el jutge, “sota l’encobriment de donacions” que, amb el concepte d’un patrocini, Ferrovial feia a la Fundació Privada Orfeó Català del Palau de la Música.

 

Segons detalla el jutge, Ferrovial abonava “per regla general” una comissió del 4% de l’import de l’obra pública adjudicada. D’aquest 4% un 2,5 s’assignava a Convergència i l’1,5 per cent restant per l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta Jordi Montull. Aquests dos es distribuïen la comissió en un 80 i un 20% respectivament. Jaume Camps també va rebre suposadament alguna remuneració per la seva intermediació. L’acte judicial detalla que el març de 2003 Camps va rebre de Millet la suma de “5.450.000 pessetes”.

 

Les obres adjudicades

En el text, el jutge detalla per quines obres Ferrovial va pagar comissions a CDC a través del Palau de la Música. Cita quatre obres fetes a Catalunya:

 

1-) Obres de revestiment de la sèquia Bellet, al riu Ebre. Adjudicada per l’empresa pública de la Generalitat Regs S.A. a Ferrovial, el 23 de novembre de 2003 per 2,6 milions d’euros.

 

2-) La construcció del nou pavelló municipal de Sant Cugat del Vallès. Una obra adjudicada a Ferrovial per part del consistori d’aquesta localitat, el 29 d’abril de 2002, per un import de 4,1 milions d’euros.

 

3-) Construcció de la línia 9 del metro, adjudicada a una Unió Temporal d’Empreses (UTE) participada en un 20% per Ferrovial i per l’empresa pública Gestió d’Infraestructures (GISA).  Aquesta obra està dividida en diversos trams, donant lloc a 30 contractes independents per un import de més de 2.350 milions d’euros, des del 2001 fins el 2010. Ferrovial va rebre l’adjudicació de contractes per un import total de més de 890 milions d’euros.

 

4-) Construcció de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i L’Hospitalet, adjudicada a una UTE participada en un 20% per Ferrovial i per GISA. L’acord d’adjudicació és del 22 de juliol de 2003 i l’import total de la inversió prevista per l’execució de les obres és de 263 milions d’euros.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.