Sobiranistes, unionistes i PSC

La comissió pel dret a decidir divideix i crispa el Parlament
De Gispert a la comissió dret a decidir
De Gispert a la comissió dret a decidir

La comissió d’estudi pel dret a decidir ha començat amb polèmica perquè el nomenament de De Gispert com a presidenta ha requerit de la modificació del reglament de la cambra, i perquè hi ha dos grups parlamentaris, C’s i PP, que no hi assistiran. Després d’un debat crispat a l’hemicicle, amb els vells retrets d’uns i altres, els sobiranistes, favorables a la convocatòria d’una consulta, han aprovat la creació de la comissió amb la presidència de De Gispert. Els unionistes han criticat l’ús “partidista” del palau de la Ciutadella per al procés independentista engegat, diuen, per CiU i ERC. I entre els dos bàndols, el PSC, que si prèviament s’havia abstingut en la votació sobre la presidència de la comissió, després s’ha mostrat “encantat” amb la designació de De Gispert.

Com més avancen els mecanismes institucionals per desenvolupar el dret a decidir, perquè els catalans puguin ser consultats sobre el futur polític del país, més es crispa el debat parlamentari entre defensors i detractors d’aquest esdeveniment.

L’hemicicle ha viscut els arguments, repetits en els darrers mesos per uns i altres, de defensa del dret a decidir, contra l’ús de les institucions amb la finalitat de “dividir la societat”. Però el precedent polèmic sobre la designació de De Gispert per presidir la comissió ha escalfat l’ambient. Fins i tot s’ha viscut un fet insòlit quan el diputat de la CUP, Quim Arrufat, ha criticat el PSC per demanar els seus diputats, com ha fet CiU repetidament, que s’uneixin als sobiranistes.

Jaume Bosch, d’ICV, ha mirat de tallar el debat sobre De Gispert i ha apuntat al greuge que suposa que dos grups no assisteixin a una comissió parlamentària. L’ecosocialista ha recordat que Higini Clotas, quan formava part de la Mesa, també es va saltar el reglament quan va presidir la comissió d’investigació sobre les responsabilitats del foc d’Horta de Sant Joan, i aleshores ningú va alçar la veu.

L’ampliació de l’article del reglament perquè De Gispert presideixi la comissió s’ha aprovat per 87 vots a favor, 27 en contra i les 15 abstencions del PSC. Un cop constituïda la comissió, els socialistes, de boca del portaveu Maurici Lucena, s’han mostrat “encantats de la vida” amb la designació de la democristiana i han defensat “el dret de Catalunya, com a país, per decidir lliurement el seu futur”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.