El Llobregat, el Besòs i les canonades submarines de Barcelona aboquen 7 tones de plàstics cada any

Un estudi de la UB i la UPC troba 44 fragments per metre quadrat de platja

El riu Llobregat al Prat - Foto: ACN, Esther Romagosa

Un estudi de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha calculat que en els darrers anys la quantitat de micro i macro plàstics que surten dels rius Llobregat i Besòs, i de les descàrregues de sistemes unitaris (DSU), que aboquen aigües residuals i pluvials a la costa, és d’aproximadament 40 bilions de partícules per any, equivalents a unes 7 tones.

La major part d’aquests residus venen del riu Llobregat, que aboca uns 28 bilions de partícules anuals (4,4 tones), mentre que el riu Besòs aboca 11 bilions de partícules (1,7 tones). A més, 550 milions de partícules (1,2 tones) provenen de les DSU. Aproximadament el 90% d’aquestes deixalles torna a la costa en un període aproximat de 28 dies.

Una conclusió destacada és que la concentració de microplàstics flotants en algunes platges de Barcelona és molt elevada, amb valors que arriben a 44 fragments per metre quadrat, una magnitud superior a la que es registra en zones amb gran acumulació de deixalles marines, com el Gir del Pacífic Sud.

Els corrents i l’onatge, així com l’orientació de la costa, determinen el transport i l’acumulació de les deixalles a les diferents platges. També s’observa una gran quantitat d’escombraries flotants que depenen del cabal de sortida i, per tant, la quantitat d’escombraries flotants és més gran després d’episodis de pluges intenses, quan el cabal és més gran.

Pel que fa als tipus de plàstic més freqüents, són fragments i films de color transparent, majoritàriament compostos de polietilè i polipropilè. Altres tipus de plàstic amb un origen clarament identificable són les tovalloletes humides i fibres de gespa artificial, els quals representen unes entrades anuals de 12 milions.

L’estudi que ha arribat a aquestes conclusions l’han liderat l’investigador José Alsina Torrent, del Laboratori d’Enginyeria Marítima (LIM) de la UPC, i la investigadora Anna Sánchez Vidal, del grup de recerca Geociències Marines de la UB, en el marc del projecte Eines per a una millor gestió de la brossa marina en zones costaneres i accelerar la transició a una economia circular del plàstic (TRACE), finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i l’Agència Estatal de Projectes Estratègics Orientats a la Transició Ecològica i la Transició Digital.

(Visited 15 times, 4 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari