El Govern de la Generalitat ha aprovat l’estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya 2025-2030 i el seu Pla d’acció per al 2025. Aquest pla té com a principal missió reduir la pobresa infantil i trencar el cicle intergeneracional de pobresa i exclusió social que pateixen els nens, nenes i adolescents a Catalunya, així com millorar les prestacions, garantir els serveis essencials clau i promoure la igualtat d’oportunitats.
El Pla d’Acció 2025, que mobilitza més de 700 milions d’euros, recull accions específiques de tots els departaments previstes per aquest any i el pressupost per a cada un dels eixos.
La portaveu del Govern, Sílvia Paneque ha assenyalat que, tot i que Catalunya es troba en un moment de creixement econòmic, els percentatges de pobresa infantil no només no s’estabilitzen sinó que mostren una preocupant tendència a l’alça. “Per això dissenyem aquesta lluita contra la pobresa infantil, una xacra intolerable en un país que mostra bons índexs econòmics, i que hem de combatre amb totes les forces”, ha manifestat Paneque.
L’estratègia i el pla d’acció desenvolupen el marc general d’actuació presentat el 2024 i recopilen, entre altres qüestions, quins són els principals objectius estratègics, els principis d’actuació que guien el conjunt d’actuacions així com els set eixos en els quals es desplegaran les mesures. Els eixos de l’Estratègia 2025-2030 són els següents: prestacions i ajuts; educació, èxit escolar, lleure educatiu i llengua; alimentació saludable; salut; habitatge i pobresa energètica; ocupabilitat de les famílies amb fills a càrrec i, finalment, eix transversal de polítiques contra la pobresa infantil basades en l’evidència.
També estableix prioritats d’actuació fonamentades en l’avaluació contínua i en l’evidència científica. En aquest sentit, inclou un marc conceptual anomenat teoria del canvi que defineix com es preveu que les diferents mesures generin una reducció de la pobresa i una millora en el benestar dels infants.
El pla d’acció 2025, que mobilitza més de 700 milions d’euros, recull accions específiques de tots els departaments previstes per aquest any i el pressupost per a cada un dels eixos.
Entre d’altres, en l’àmbit de les prestacions i ajuts econòmics, inclou la reforma de la renda garantida de ciutadania amb perspectiva d’infància o el desplegament de tot el potencial del complement d’infància CAPI-IMV. En l’eix educatiu, recull mesures com un pla d’acció contra l’abandonament escolar prematur, ampliar els plans educatius d’entorn i garantir l’accessibilitat al lleure educatiu.
En l’àmbit de l’alimentació saludable i la salut, preveu polítiques de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil, promoure l’accés a ajuts de menjador escolar o accions per millorar l’atenció a la salut mental.
Incrementar el parc públic d’habitatge assequible i abordar la pobresa energètica garantint l’accés a subministraments bàsics són actuacions previstes en el marc del cinquè eix. En el darrer dels àmbits, d’ocupabilitat de les famílies amb infants a càrrec, es preveuen actuacions per millorar la conciliació i fomentar itineraris d’inclusió sociolaborals, entre d’altres.