Els pares de Jordi Pujol i Xavier Trias van ser enxampats pels seus comptes corrents a Suïssa arran d’una operació d’Hisenda el 1958

El nom de l’ex-alcalde de Barcelona, que compareixerà a la Comissió d’Investigació de l’Operació Catalunya el proper dilluns, va aparèixer el 2017 als ‘Paradise papers’

Capçalera del BOE del 9 de març del 1959 amb els noms dels pares de Jordi Pujol i Xavier Trias

El desembre del 1958, la policia va detenir George Laurenz Rivara, representant de la Société de la Banque Suïsse. Als seus documents hi van trobar un llistat amb 872 clients entre els quals Hisenda va identificar nombrosos evasors fiscals. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar el 9 de març del 1959 un resum de les actuacions del Jutjat Especial de Delictes Monetaris que va investigar aquesta documentació. Florenci Pujol i Brugat, pare de Jordi Pujol i Soley, i Joan Trias i Bertran, pare de Xavier Trias i Vidal de Llobatera, apareixien en el llistat de persones afectades per la investigació judicial.

Dels 872 clients que constaven als papers comissats a Rivara n’hi havia 145 que el Jutjat va agrupar en el capítol B, on hi havia les “persones que no han estat objecte de diligències de moment, degut a la mort, absència, parador desconegut, compte sense efectiu, anotació sense compte o falta de personalitat”.  El pare de Xavier Trias apareix en aquest llistat amb el número 132 i quatre números més avall hi surt el pare de Jordi Pujol, amb el 136. De Joan Trias es diu “inclòs en diligències 5.298” i de Florenci Pujol, “inclòs en compte T-21”. Un oncle de Xavier Trias, Ramon Trias i Bertran, apareixia en aquest llistat amb el número 109 i es feia constar que havia mort.

Joan Trias també apareix al llistat C, que agrupava les “persones sancionades per tenència il·lícita de valors o divises a l’estranger”. En aquest apartat hi havia 369 persones i el pare de Xavier Trias ocupava el lloc 237. S’hi especificava que residia a Barcelona, que se’l sancionava amb una multa de 30.000 pessetes i que se li comissaven 3.000 francs suïssos.

Xavier Trias compareix a la comissió d’investigació del Congrés sobre l’Operació Catalunya el proper dilluns. Artur Mas, ex-president de CDC i de la Generalitat, va comparèixer el passat en aquesta comissió i va encaixar disgustat la pregunta que li va fer el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, sobre si ell o algun familiar seu havia amagat diners a l’estranger. El diputat republicà podria formular-li la mateixa pregunta a Trias perquè el seu nom va aparèixer als Paradise Papers, segons informacions publicades el 2017 pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ). Els seus pares haurien creat un fideïcomís a Les Illes Verges Britàniques, JTB Family Settlement, per manejar diners opacs al banc suís RBS Coutts. Xavier Trias, els seus onze germans i un nebot, eren beneficiaris dels diners d’aquesta societat.  Quan es va publicar aquesta informació, l’ex-alcalde de Barcelona va dir que no sabia res de l’existència d’aquesta societat, que va deixar d’estar operativa el 2008.

Mas va anunciar, el dia de la seva compareixença, que presentarà una querella contra els responsables de l’Operació Catalunya. Xavier Trias també ha dit que en presentarà una. Dilluns se suposa que n’explicarà les raons.

(Visited 1.034 times, 1.034 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Els pares de Jordi Pujol i Xavier Trias van ser enxampats pels seus comptes corrents a Suïssa arran d’una operació d’Hisenda el 1958”

  1. Una vergonya,aquests senyors del 1958,o sigui,fà dos dies, en ves de col.laborar amb el régim sanguinari feixista,se dedicaven a portarlo a Suissa,un pais que tot hom coneix com a antidemocràtic de sempre. jo els treuria de la tomba,i a la presso directe. O a cavar,i cervar assasinats per les cunetes. Gran reportatge,mitja dotzena de Pulitzars per ell

    Respon

Feu un comentari