Les situacions de risc de suïcidi que arriben als ‘ulls’ del sistema de salut creixen. La Taula de Prevenció del Suïcidi del 061 Salut Respon va atendre el 2024 10.840 persones i d’aquestes, el 10,7% eren menors d’edat, amb 1.164 consultes, un 14% més que el 2023 (1.021). Són dades facilitades pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’Agència Catalana de Notícies (ACN).
En els últims anys, també han incrementat les temptatives i les ideacions. Davant aquesta realitat, Diego Palao, coordinador del Pla de prevenció del suïcidi (PLAPRESC), apunta com una de les explicacions que les persones consulten més davant del patiment. L’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents reconeix més sensibilitat social i adverteix: “No hi ha res que desaparegui per no parlar-ne. Al contrari: el silenci mata”.
La mort per suïcidi és complexa i multifactorial -no depèn d’un únic factor de risc- i tant els responsables de les accions sanitàries com les entitats entrevistades posen l’accent en la prevenció: en la necessitat de polítiques que tinguin continuïtat en els anys i de parlar d’una realitat encara molt silenciada. Per als experts, la pandèmia de la covid-19 va visibilitzar la salut mental, però encara queda molt camí per recórrer.
El 061 Salut Respon, del SEM, va atendre l’any passat 17.172 consultes no presencials de persones amb risc de suïcidi, 47 al dia de mitjana. D’aquestes, 10.840 persones van ser ateses des de la Taula de Prevenció del Suïcidi (30 al dia de mitjana; una mica menys que l’any anterior, amb un total d’11.670 consultes). La resta de trucades van ser ateses per la Central de Coordinació Sanitària: en detectar una emergència, es gestionen directament des de la sala d’Emergències.
Les consultes ateses des de la la Taula de Prevenció del 061 confirmen que les dones busquen més ajuda: el 60% eren dones i el 40%, homes. La franja d’edat amb més consultes és la dels 41 als 65 anys, amb més de 4.500.