Oxfam Intermón avisa que Espanya és el tercer país de la UE amb més pobresa laboral i diu que la taxa es manté en el 12%

Entre els col·lectius més afectats hi ha empleats amb contractes parcials, autònoms, migrants i famílies amb menors

Un treballador de les obres de les Glòries (Maria Pratdesaba, ACN)
Un treballador de les obres de les Glòries (Maria Pratdesaba, ACN).

Oxfam Intermón ha alertat que Espanya és el tercer país de la UE amb més pobresa laboral, amb una taxa del 11,6% que no ha millorat tot i el creixement de l’economia del 3,4% el 2024 i la creació de més de 400.000 llocs de treball. L’ONG destaca que aquesta problemàtica afecta especialment persones amb contractes a temps parcial, autònoms, migrants i famílies amb fills i reclama mesures com una prestació universal per a la infància, la implantació de la Directiva europea sobre contractes parcials i l’automatització anual de l’augment del salari mínim.

L’origen de les persones treballadores juga un paper decisiu: gairebé el 30% dels ciutadans extracomunitaris pateixen pobresa laboral, una proporció tres vegades superior a la de la població autòctona. Això posa en evidència una forta discriminació estructural en el mercat de treball espanyol, explica Oxfam Intermón.

El nivell educatiu també determina el risc de pobresa laboral: el 19,2% de les persones amb només estudis primaris la pateixen, mentre que només afecta el 5,7% de les persones amb estudis superiors. A més, els autònoms i els treballadors a temps parcial estan especialment exposats, amb taxes de pobresa molt superiors als assalariats a jornada completa.

La composició familiar influeix clarament en la vulnerabilitat econòmica: les famílies amb menors són les més afectades, especialment les monomarentals (30%) i nombroses (36,4%). Malgrat els avenços legislatius recents, Oxfam afirma que encara hi ha milions de treballadors atrapats en situacions precàries.

Finalment, Oxfam denuncia la gran desigualtat entre els salaris dels treballadors i els ingressos dels directius de grans empreses, que van augmentar un 11% el 2024. Els salaris reals van créixer només un 0,6%, mentre que els directius de les principals empreses espanyoles van cobrar una mitjana de 7,7 milions d’euros, reflectint una bretxa creixent i preocupant.

(Visited 15 times, 2 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari