L’Ajuntament de Barcelona ha formalitzat la continuïtat de la Comissió de Reparació, que es va impulsar a proposta de la Sindicatura de Greuges de Barcelona arran dels abusos a l’Escola Barcelona. A proposta de la mateixa Sindicatura, el consistori ha valorat positivament la continuïtat de la comissió, que continuarà desenvolupant les seves funcions durant l’any 2025.
L’objectiu de la decisió és continuar donant resposta a les necessitats de reparació de les víctimes d’abusos, violències i vulneracions de drets humans, ja prescrits, en escoles públiques i altres centres públics municipals de la capital catalana. Com ja va avançar el mateix síndic David Bondia fa un mes en roda de premsa, ara, per tant, ja no estarà acotada als casos de l’Escola Barcelona.
La comissió, formada per persones expertes en violències que participen en l’acompanyament i escolta a les persones que volen participar-ne en el procés, acompanyarà persones que han estat víctimes d’abusos sexuals en centres públics de la ciutat.
Entre altres, assessoren la Comissió de Reparació Vicky Bernadet, de la fundació homònima, i Margarida Troguet, presidenta de la Comissió Especial de l’Aula del Teatre de Lleida.
La comissió va crear-se el 2023 a partir del posicionament de la Sindicatura sobre les denúncies d’abusos sexuals i vexacions a l’Escola Barcelona per part d’un educador al llarg de 20 anys. Durant mesos, la Comissió de Reparació va mantenir entrevistes amb víctimes i supervivents d’aquest centre, i el 20 de novembre de 2024 va tenir lloc l’acte de reparació a les víctimes.
Segons ha indicat la sindicatura, va ser el primer acte de reparació impulsat per una administració pública a Espanya per abordar la violència sexual en una escola pública. D’acord amb Bondia, la comissió va arribar a atendre una seixantena de casos de diferents promocions de l’Escola Barcelona dels anys 80 i 90.