La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha defensat l’acord a què han arribat el Ministeri de Transports, la Generalitat i els sindicats majoritaris per desconvocar la vaga que havia d’afectar Rodalies aquest dilluns i durant sis jornades més. “L’operador que gestiona Rodalies és Renfe i ha de continuar sent Renfe”, ha destacat la consellera.
“Fos quin fos el percentatge, això havia de ser així”, ha afegit. Per la responsable de Territori, el més rellevant és que la governança de l’ens gestor mixt es farà des de Catalunya. Sobre la situació a la xarxa amb trens suprimits des de primera hora malgrat la desconvocatòria, la consellera ha demanat “màxima celeritat” a Renfe i Adif perquè es pugui reprendre el servei amb normalitat.
Paneque ha posat de manifest que amb l’acord a què es va arribar diumenge al vespre només es resol una part del problema que afecta Rodalies i que impedeix que aquells que volen agafar el tren ho puguin fer “amb normalitat i puntualitat”.
“L’acord permet avançar en la constitució de l’empresa mixta, ja que es poden mantenir els drets laborals i socials dels treballadors”, ha dit. “És un pas ferm i decidit cap a un traspàs que incideix en la governança, des de la proximitat, amb una empresa catalana que prengui les decisions des d’aquí”, ha afegit Paneque.
Per la consellera, una altra part important per millorar el servei és l’estat de les infraestructures, “de les quals els usuaris es queixen, i amb raó”. “No és per buscar culpables i mirar enrere, però tenim el que tenim, unes infraestructures clarament deficients”, ha assenyalat.
Segons la consellera, cal posar sobre la taula que el sistema és “deficitari” i necessita inversions “on cal actuar”. També ha destacat que en aquests moments s’estan produint 200 actuacions “a la vegada” per tal de millorar les infraestructures. Lligat a la millora de les infraestructures també hi ha un treball en marxa per redactar un Pla de Rodalies actualitzat, “que ens doni un horitzó d’una xarxa amb bones infraestructures” pel 2026-2030, ha dit Sílvia Paneque.
La consellera ha posat en valor el model de governança del Port de Barcelona. “El poso d’exemple perquè és un model inqüestionable que es dirigeix i es gestiona des de la proximitat, amb un president nomenat pel Govern de la Generalitat”, ha assenyalat Paneque. “Nosaltres, a més, tindrem un percentatge de l’accionariat de l’empresa”, ha afegit sense concretar exactament quin.
Garantir els drets dels treballadors
L’acord entre el Ministeri de Transports i els sindicats majoritaris estableix que Renfe Viajeros tingui la participació majoritària en el capital de la nova empresa que gestionarà Rodalies, mentre que la Generalitat en controlarà el consell d’administració ja que el presidirà i hi tindrà vot de qualitat.
Aquesta fórmula busca garantir els drets dels treballadors de Renfe i Adif quan es creï la nova companyia i que alhora es presti el servei ferroviari de rodalia des de la Generalitat. Tot i que el document de l’acord no explicita el percentatge que tindrà la Generalitat i Renfe Viajeros a l’accionariat de la nova empresa, fonts sindicals han revelat a l’ACN que Renfe Viajeros tindrà la majoria del capital per tal que l’empresa pugui dependre del grup Renfe.
De fet, el document signat per les parts ja contempla que la nova companyia “formarà part del grup Renfe amb respecte i garantia dels drets laborals”, tot i que deixa el detall de la participació accionarial per a un futur esborrany dels estatuts, que haurien d’estar llestos aquest mateix mes de març. L’acord també estableix que l’alteració accionarial de la societat es farà amb la participació en les negociacions dels representants legals dels treballadors.
El pacte estableix que la Generalitat contractarà amb la nova empresa la prestació del servei ferroviari “mantenint les càrregues de treball amb un termini mínim similar al contracte establert amb l’administració general de l’Estat en els altres àmbits de la xarxa”. Pel que fa al traspàs de l’R1, es garanteix la continuïtat del servei actual operat per Renfe “a través d’una encomana de gestió o a través de l’instrument equivalent en la legislació catalana”, un procés que s’haurà de fer amb participació dels representants dels treballadors i garantint-los els drets laborals.
L’altre punt de discòrdia era la gestió del servei de mercaderies, que els sindicats consideren que es vol “privatitzar”. L’acord detalla que Renfe Mercancías es coordinarà amb Renfe Ingeniería y Mantenimiento per tal que hi hagi més combois i més fiables amb l’objectiu de millorar “tant la política comercial com l’execució del servei amb la voluntat de mantenir i incrementar el volum de negoci de la societat Renfe Mercancías”.