El 59% dels catalans creuen que la democràcia està en perill. Les fake news, l’extrema dreta i les desigualtats econòmiques són les principals amenaces per a la democràcia, segons el sondeig anual sobre l’opìnió de l’electorat català de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), que ha estat presentat aquest matí. L’estudi, realitzat per l’empresa GESOP, es basa en 1.200 entrevistes personals fetes a domicili, entre el 7 de novembre i el 3 de desembre de l’any passat, a ciutadans de nacionalitat espanyola de més de 18 anys.
Un 83,7% dels enquestats consideren que les notícies falses amenacen la democràcia mentre que un 81,7% en responsabilitza els partits i comportaments d’extrema dreta i un 79,2% cita les desigualtats econòmiques. Altres factors que posen en perill el sistema democràtic són les grans corporacions (ho creuen així un 69,4 dels enquestats), l’extrema esquerra (42,1%), la promoció de la independència de Catalunya (33,5%), la immigració (18,1%) o el feminisme (16,6%). Els autors del sondeig van suggerir diversos ítems i els enquestats van assenyalar els que consideraven més perillosos per la democràcia.
Al sondeig també es va demanar quines consideren els ciutadans que són les amenaces principals pel seu sistema de vida. Una de cada cinc persones que van contestar l’enquesta van respondre que els preus alts, la inflació i la situació econòmica, mentre que un 14,1% van esmentar la situació política, un 8,1% la inseguretat ciutadans, un 7% l’atur i la precarietat laboral i un 5,9% els problemes d’accés a l’habitatge.
La democràcia continua sent el sistema polític preferit per la majoria (81,6%), tot i que aquesta preferència és significativament inferior entre els menors de 25 anys, especialment entre els homes. Un 16% dels nois joves preferirien un sistema autoritari si millorés les seves condicions de vida i un de cada cinc diu que tant li faria que el sistema polític en què visquessin fos una democràcia o un sistema autoritari.
El sondeig de l’ICIPS detecta una deriva conservadora dels nois menors de 25 anys. El 30% dels nois d’aquesta franja d’edat se situa en posicions de dreta mentre que només ho fa un 10% de les noies. Els nois mostren també tendències més conservadors en la qüestió del feminisme. Si el 2023, un 57% dels nois menors de 25 anys hi estaven d’acord, aquest percentatge va caure a un 40%. Aquest contrast entre nois i noies es dona també en el debat sobre la immigració. Els nois menors de 25 anys són els més contraris a la immigració (un 38%) mentre les dones de menys de 35 anys són les més favorables (un 71%). Aquestes dades porten el director de l’ICPS, Oriol Bartomeus, a afirmar que “és molt probable que entre els votants de Vox hi hagi molts homes joves”.
L’estudi de l’ICPS, que es fa des del 1989, també analitza els sentiments que desperta la política i conclou que cada cop són més negatius i detecta que hi ha un 56,7% dels ciutadans partidaris que Catalunya formi part d’Espanya mentre que un 36,7% prefereix la seva independència. D’altra banda, només un 5% de les persones enquestades creuen que Catalunya serà independent algun dia.