El territori de l’àrea metropolitana de Barcelona presenta un gran atractiu per al talent internacional, tant per la bona qualitat de vida com perquè s’ha consolidat com un important hub tecnològic. Segons el Decoding Global Talent de BCG, Barcelona se situa ja com la 8a ciutat del món més atractiva per treballar a l’estranger.
Així ho confirma l’informe La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure, 2024, de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), elaborat pel gabinet d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’informe recull més de 80 indicadors, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de l’economia metropolitana, una realitat que va més enllà de la ciutat de Barcelona, i transmetre als inversors nacionals i internacionals les oportunitats d’aquest territori.
En la presentació d’aquest informe, el vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Jordi Valls, ha remarcat que l’àmbit metropolità compta amb “àrees ja consolidades, com el 22@, hospitals d’alt impacte, campus universitaris i parcs empresarials, i alhora amb quatre pols que tenen potencial de desenvolupament, com el delta del Llobregat, l’eix Llobregat, el corredor B-30 i el Besòs”. Valls ha destacat el “rol clau de l’AMB en la captació d’inversions i en l’impuls de la reindustrialització i del teixit d’innovació, amb projectes com Metro BIZ Office, ExportMetropolis o l’acceleradora FP Dual al delta del Llobregat”.
L’informe també assenyala la importància de fomentar la vocació dels joves pels estudis STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i ajustar millor l’oferta i la demanda de formació al mercat laboral, ja que malgrat que el 48,7% de la població ocupada a Catalunya té estudis superiors –per sobre del 37,8% de la UE–, un 22,7% dels menors de 35 anys estan sobrequalificats per al lloc de treball que ocupen.
L’any 2023 a l’àrea metropolitana de Barcelona hi havia 110.927 empreses, el 45,3% del teixit empresarial de Catalunya. D’aquestes empreses, el 78% estaven ubicades en cinc municipis: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès i Cornellà de Llobregat. La metròpolis de Barcelona destaca per una forta especialització en empreses del sector de la sanitat i dels serveis socials (gairebé el 60% de les empreses de tot Catalunya) i de serveis a la producció (el 55% de tot Catalunya).
Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha destacat la importància de l’AMB en el conjunt de l’economia catalana. “L’AMB representa el 55% del PIB català, cosa que significa que de cada euro generat al país, més de la meitat es produeix aquí. El desenvolupament d’aquesta metròpolis té un impacte en la totalitat del territori”, ha detallat Santacreu.
L’aeroport de Barcelona és el 7è del món quant a volum de passatgers. Segons AENA, la xifra s’ha enfilat fins als 55 milions de passatgers l’any 2024, un rècord històric. Per altra banda, els moviments de passatgers en tren Barcelona-Madrid del conjunt d’operadores va assolir un màxim històric el 2023, amb 13,8 milions de passatgers.
Les bones comunicacions han permès que Barcelona se situï com la 6a ciutat en nombre de pernoctacions internacionals a Europa (amb 18,6 milions el 2023), al darrere de Londres, París, Istanbul, Roma i Amsterdam. El motiu del viatge es distribueix entre un 67% per vacances, un 18% per motius professionals i un 16% per motius personals o altres. La Fira ha contribuït al bon posicionament en turisme de negocis i es manté entre les cinc primeres del món.
Pots llegir l’article sencer en aquest enllaç.