Un total de 5.699 militants d’ERC, el 70,95% del cens, han participat fins a les 16 hores en la segona volta de les votacions per escollir la nova direcció del partit. Són 3,7 punts més de participació en comparació amb la primera volta del 30 de novembre, quan fins a la mateixa hora havia votat el 67,22%.
La militància republicana decideix des de les 9 hores d’aquest dissabte entre mantenir Oriol Junqueras (Militància Decidim) al capdavant del partit, o passar el relleu del lideratge a Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional). La votació electrònica s’allargarà fins a les 20 hores, quan Esquerra donarà a conèixer els resultats de l’elecció a la nova executiva.
Duran el dia s’anirà informant de les dades de participació, que en la primera volta (30 de novembre) va superar el 80%, una xifra rècord. Les últimes setmanes -i mesos- han estat marcades per la picabaralla interna, plena de retrets i acusasions, i ha pujat de to entre els mateixos Junqueras i Godàs els darrers dies.
ERC resol avui qui presideix el partit. Haurà calgut una segona volta, després que cap de les tres candidatures superés el 50% dels vots el 30 de novembre. Va estar a punt de fer-ho Militància Decidim, amb Junqueras i Elisenda Alamany al capdavant, que va assolir el 48,3% de suports. La candidatura de Godàs i Alba Camps va quedar segona, amb un 35,3% dels vots.
Diferentes postures respecte el suport al PSC
Junqueras encara no ha concretat què va votar a la consulta interna d’ERC sobre la investidura de Salvador Illa. Afirma que és partidari de revisar els pactes amb el PSC i que no hi haurà nous acords si els socialistes no compleixen els pactes ja assumits. Alamany, la seva candidata a la secretaria general, és la principal defensora i impulsora que ERC entri al govern de Jaume Collboni a l’Ajuntament de Barcelona.
De la seva banda, Nova Esquerra Nacional es defineix com els del ‘sí’ i els del ‘no’ a la consulta sobre Illa. La candidatura de Godàs i Camps aposta per enfortir l’esquerra nacional, proposa una Conferència Sobiranista i una Estratègia pel Referèndum, a més d’enfortir i democratitzar l’organització per fer-la més “coral i compartida”.