Amb una sèrie de polítiques d’estímul, la Xina està intensificant els seus esforços per construir una societat més favorable a la natalitat a través d’un enfocament múltiple. Les últimes mesures d’estímul han estat anunciades pel Consell d’Estat, el Govern de la Xina, i inclouen l’expansió dels sistemes d’atenció infantil, el foment d’un ambient social favorable al part i l’enfortiment del suport a l’educació, l’habitatge i l’ocupació.
Aquesta notícia ha provocat acalorades discussions en línia, amb nombrosos usuaris d’Internet valorant el gest del Govern com un “senyal encoratjador”, al mateix temps que demanen la implementació estricta d’aquestes polítiques, així com més suport material del Govern i la societat en el seu conjunt. “Les noves polítiques d’estímul són molt necessàries i poden ajudar a abordar els problemes pràctics que afronten moltes famílies amb fills o que planegen tenir-ne”, comenta un usuari de la província oriental Zhejiang, a l’est de la Xina, en el popular lloc de microblogueig Weibo.
Una enquesta realitzada per la Comissió Nacional de Salut el 2021 va mostrar que les dones xineses estaven menys disposades a tenir fills, principalment a causa de la preocupació per les càrregues econòmiques, la falta de temps per cuidar els nens i l’abandó de les seves carreres. “Per a la majoria de les parelles que no són prou riques per permetre’s que una persona sigui mestressa de casa a temps complet, criar els fills sol ser el desafiament més gran”, comenta un altre usuari de Weibo de la província de Sichuan, al sud-oest de la Xina. “Les mares joves, a les ciutats, sovint han de sacrificar oportunitats de promoció laboral, o fins i tot perdre les seves ocupacions a causa del part”, afirma el mateix internauta.
Les noves mesures del Govern prometen que el pla d’assegurança de la maternitat del país inclourà les persones amb formes flexibles d’ocupació, les persones que participen en nous tipus d’ocupació i els treballadors migrants d’origen rural que ja han participat en el pla d’assegurança mèdica bàsica per als treballadors urbans. També s’establirà un sistema de subsidis a la natalitat, i el Govern s’ha compromès a augmentar la desgravació de l’impost sobre la renda de les persones físiques. Els serveis adequats d’alleujament del dolor del part i la tecnologia de reproducció assistida també s’agregaran a la llista de serveis que qualifiquen per al reemborsament de l’assegurança mèdica.
Iuan Xin, professor de la Universitat Nankai i vicepresident de l’Associació de Població de la Xina, ha manifestat que les últimes mesures del Govern tenen com a objectiu crear condicions externes sòlides perquè les persones tinguin fills, mitjançant la millora de les polítiques de suport des d’una perspectiva holística. “L’objectiu final és fer que els joves ‘vulguin, s’atreveixin i puguin’ tenir fills”, afegeix Iuan.
Com un dels països més poblats del món, la Xina afronta el creixent desafiament que la seva població de 1.400 milions d’habitants envelleixi a un ritme accelerat. Les dades oficials mostren que gairebé 300 milions de ciutadans xinesos tenen 60 anys o més, una xifra que es preveu que superi els 400 milions per al 2033 i s’acosti als 500 milions per al 2050. En aquesta data, s’espera que les persones grans representin gairebé el 35% de la població del país.
En resposta a aquests canvis demogràfics, la Xina ha relaxat les seves polítiques de planificació familiar durant l’última dècada, i ha eliminat gradualment la política d’un sol fill. El 2021, va anunciar el suport a les parelles que desitgen tenir un tercer fill.
Des de llavors, els governs locals de tota la Xina han posat en marxa una sèrie de mesures d’estímul per al part, com subsidis, ampliació de la cobertura d’assegurances, ampliació de la llicència de maternitat i més instal·lacions públiques d’atenció infantil.
Les dades oficials mostren que, a final del 2023, la Xina comptava amb instal·lacions per oferir serveis d’atenció a 4,77 milions d’infants menors de 3 anys, la qual cosa equival a unes 3,38 ofertes d’aquest tipus per cada 1.000 persones al país. El 2023, un total de 236.000 guarderies sense finalitat de lucre representaven el 86,2% de tots els jardins d’infància de la Xina.
Durant la setmana passada, un districte a la província de Jiangxi, a l’est del país, va cridar l’atenció per oferir 7.000 iuans (uns 982 dòlars) en subsidis per a les parelles que tinguin un segon fill, i 13.000 iuans per a les que tinguin un tercer fill.
En aquest sentit, Zhao Shaoxia, funcionària de salut de la ciutat de Tengchong, província de Yunnan, al sud-oest de la Xina, manifesta que en el futur es necessitarà una coordinació intersectorial per materialitzar les polítiques d’estímul del Govern de manera més efectiva i accelerar la construcció d’una atmosfera social favorable a la natalitat.
“Per als joves, les polítiques de suport del Govern són indispensables”, afirma Wang Peng, de 32 anys, propietari d’una botiga a Shanghai. “La gent necessita adonar-se dels beneficis de tenir fills i, al mateix temps, tenir confiança que els costos seran suportables”, reflexiona Wang.