Pavel Durov, el propietari de Telegram acusat per la justícia francesa de negar informació a les autoritats d’aquest país de l’ús d’aquesta plataforma per cometre delictes com el tràfic de persones i drogues, terrorisme o pederàstia, ha passat de ser lloat pels independentistes catalans a acusar-lo de mentider i de servir als interessos bèl·lics de Vladimir Putin a Ucraïna. Arran de la consulta popular organitzada el 2014 pel govern de la Generalitat presidit per Artur Mas i les passes posteriors del ‘procés’ independentista, aquest empresari rus va mostrar la seva simpatia per aquesta causa.
El 2 de juny del 2015, en un post a X va escriure: “Sóc un gran fan de Catalunya i un visitant freqüent de Barcelona. Espero que Espanya i les Nacions Unides reconeguin la seva independència aviat”. L’endemà en va pujar un parell més relacionats amb aquesta qüestió. En un d’ells es preguntava “perquè Espanya té tanta por de convocar un referèndum com el que s’ha fet a Escòcia?”. En un altre reflexionava així: “Jo solia pensar que el debat entre Ucraïna i Rússia era boig. Després de veure la tempesta de merda entre Espanya i Catalunya reviso la meva definició de boig”.
Nombrosos usuaris independentistes van aplaudir els missatges de Durov. “Moltíssimes gràcies des de Catalunya. Catalunya és casa teva”, va escriure el mateix 2 de juny un usuari. L’endemà va ser Pilar Rahola la que li va agrair. “Gràcies des de Catalunya per defensar la democràcia”, va escriure la tertuliana i escriptora, defensora a mort de Carles Puigdemont. Durov va arribar a crear fins i tot una emoticona específica per Catalunya a petició dels usuaris de X partidaris de la seva independència.
Les relacions entre el món independentista i Telegram es van començar a torçar quan Elies Campo, encarregat d’organitzar la campanya del CatalanGate, va vendre la seva capacitat professional dient que havia estat un alt càrrec de l’empresa durant més de 6 anys. Telegram va negar que mai l’hagués contractat, però Campo ha continuat incorporant al seu currículum la seva suposada vinculació professional amb l’empresa de Pavel Durov.
L’enginyer informàtic Josep Maria Ganyet, una de les persones que consten com a espiades en l’anomenat cas CatalanGate com el propi Elies Campo per la seva relació amb la creació de Tsunami Democràtic, li ha donat la raó en el seu contenciós amb Telegram en un article publicat a Via Empresa el passat 29 d’agost. “Telegram menteix quan li convé, i molt”, va escriure Ganyet. A més considera que “El Kremlin, reconeixent el potencial de Telegram tant per a la desinformació com per a la vigilància, sembla haver cooptat la plataforma per als seus propòsits” i acaba l’article dient: “És hora que deixem de tenir fe cega en la paraula dels multimilionaris broligarques tecnològics i els comencem a exigir transparència, responsabilitat i rendició de comptes”.
De la fe cega independentista en l’heroi Pavel Durov s’ha passat a considerar-lo un malvat mentider i aliat de Putin. Han hagut de passar deu anys.