‘Està passant’ toca fons

No va ser líder d’audiència a la seva franja horària cap dia de la primera quinzena de març i se’n va suspendre o avançar l’emissió en quatre ocasions per motius diversos

Òscar Andreu i Jair Domínguez, dos independentistes, van comentar l'avançament electoral al 'Està passant' del 14 de març

El programa Està passant no ha estat líder d’audiència a la seva franja horària cap dia la primera quinzena de març. És un fracàs que no havia assolit mai un programa que s’emet a una hora privilegiada de dilluns a divendres, de 20:15 a 21 hores, just abans del Telenotícies vespre, informatiu que sol arrossegar el màxim d’espectadors diaris de la televisió pública de la Generalitat. Està passant no només no ha estat líder d’audiència cap dia de les dues primeres setmanes de març sinó que en cinc d’aquests dies va quedar en tercer lloc per darrera del concurs Pasapalabra (Antena 3) i el magazine Aquí la Tierra (La 1).

Està passant va ser un encàrrec de Vicent Sanchis, aleshores director de TV3, a Minoria Absoluta, productora audiovisual propietat de Toni Soler, vinculat a ERC, perquè fes un programa que barregés política i humor que agradés a la parròquia independentista. Es va estrenar el setembre del 2017, poc abans de la celebració del referèndum d’independència convocat pel govern de la Generalitat i ja va, per tant, per la seva setena temporada.

L’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, InCom-UAB, va publicar un article el març del 2021 en què destacava que Està passant “té unes audiències que volten entre el 17% i el 22% de share i arriben a assolir pics de 27% de share i 750.000 espectadors”. Aquests valors de quota de pantalla i d’espectadors han passat ja fa molt temps a la història. L’1 de març, Està passant va tenir menys de 200.000 espectadors (182.000). El 14 de març només el van veure 160.000 persones. Aquest dia, el programa es va emetre una hora abans del que és habitual perquè a les 21 hores es transmetia un partit de futbol del Barça femení.

Que Està passant avanci la seva emissió o TV3 la suspengui passa sovint els darrers temps. Les dues primeres setmanes de març s’ha suprimit tres cops. Els dies 7 i 8 no es va emetre per la transmissió d’un altre partit de futbol i de les activitats i manifestacions del Dia de la Dona. També es va suspendre el dia 13 arran del programa especial que TV3 va improvisar després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciés la convocatòria d’eleccions avançades. A més, els divendres el programa es limita a un recull de gags emesos durant la setmana.

El 25 de juliol de l’any passat, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va renovar el contracte amb Minoria Absoluta perquè produís Està passant, dirigit i presentat per Toni Soler. El 21 de desembre va ser l’últim dia que el va presentar i es va acomiadar en directe dels seus seguidors. Al portal del programa encara hi consta com a director, conjuntament amb Roger Rubio. Queco Novell ha substituït Soler com a presentador d’un programa que costa uns 2 milions d’euros per temporada i que suposa una contradicció amb la voluntat expressada dels directius de TV3 de trencar amb el passat polititzat i sectari de la televisió pública de la Generalitat. Està passant és un programa polititzat, sectari i en hores baixes que, si TV3 no ho evita, s’emetrà  durant la campanya de les properes eleccions al Parlament de Catalunya

(Visited 508 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari