La Generalitat vol que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir “la clau de la caixa”

El finançament singular català preveu una transferència a l'Estat pels seus serveis i aportar a un fons d'equilibri territorial

Pere Aragonès i Natàlia Mas

La proposta de finançament singular presentat pel govern de la Generalitat preveu que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir “la clau de la caixa” d’uns 52.000 milions d’euros anuals, segons ha explicat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa.

El nou model proposat preveu aportacions econòmiques a l’Estat i a un nou fons de reequilibri territorial. La proposta plantejada es basa en la “sobirania fiscal plena” i implicaria que el govern català gestionés i recaptés tributs com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats o els impostos especials, passant de gestionar el 9% dels impostos al 100%.

Així, el govern de la Generalitat podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021. La consellera Mas ha defensat que “presentem un canvi de paradigma per deixar enrere dècades d’injustícia”.

La proposta, que l’executiu del republicà Pere Aragonès defensa que és plenament constitucional, preveu una transferència a l’Estat pels serveis prestats, com Defensa o administració de justícia i el pagament a un fons de “reequilibri territorial” per a les comunitats amb menys recursos. “És una proposta justa, raonable i imprescindible”, ha dit la consellera d’Economia.

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari