Un informe dels lletrats del Congrés sobre l’amnistia dubta de la seva constitucionalitat

Els serveis jurídics indiquen que la llei s'hauria de tramitar com una reforma de la Constitució

    La sessió plenaria del Congrés dels Diputats del dimarts, 12 de desembre (Congrés dels Diputats)

    Un nou informe dels lletrats del Congrés dels Diputats sobre la llei d’amnistia als encausats del procés independentista posa en dubte la seva constitucionalitat i avisa que la mesura s’hauria de tramitar com una reforma de la Carta Magna. “La iniciativa continguda en la present proposició planteja dubtes que pugui tenir cabuda a la Constitució, de manera que hauria de ser articulada a través del procediment de reforma constitucional”, apunten.

    L’informe dels serveis jurídics del Congrés també observa una “manca de determinació” en l’àmbit d’aplicació de la llei, tant pel que fa als delictes amnistiats com al període en què es van cometre. “No es correspon amb el caràcter excepcional d’una extinció de responsabilitat ni amb les exigències d’una llei singular, cosa que pot afectar el principi constitucional de seguretat jurídica i dificultar l’aplicació unívoca”, indiquen. De fet, recorden que la Constitució rebutja “expressament” els “indults generals”.

    Els lletrats de la Comissió de Justícia de la cambra baixa alerten també que la norma acordada pel PSOE i l’independentisme abans de la investidura de Pedro Sánchez podria xocar amb la legalitat europea. El text dels juristes serà analitzat ara per la comissió i, posteriorment, anirà al ple del Congrés i, després, al Senat. El passat mes de novembre, en un altre informe, els lletrats van emetre un informe favorable on defensaven la tramitació de la llei en considerar que no contenia cap xoc directe amb la Constitució.

    (Visited 54 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari