Sánchez manté els ajuts al transport públic i estén la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics

El govern central també acorda prorrogar els impostos extraordinaris a la banca i les energètiques

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez (La Moncloa)

El govern central ha acordat aquest dimecres mantenir durant l’any que ve els ajuts i descomptes al transport públic, així com l’extensió durant el primer semestre del 2024 de l’IVA al 0% als aliments bàsics i del 5% per a altres productes de primera necessitat, com pastes i olis. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el president de l’executiu espanyol també ha anunciat que s’aniran recuperant gradualment les taxes a la factura de l’electricitat i el gas durant els pròxims sis mesos: “L’IVA del gas recuperarà els valors normals a partir del mes de febrer, passat ja el període d’hivern”, ha detallat.

D’altra banda, l’executiu central també ha acordat prorrogar els impostos extraordinaris a la banca i les companyies energètiques arran de l’escalada del preu de la llum i dels tipus d’interès. No obstant això, segons ha indicat Sánchez, les companyies energètiques es podran deduir part d’aquesta tributació a través de les inversions que facin en projectes industrials de transició ecològica i descarbonització.

Tal com ha indicat el president del Govern d’Espanya, l’objectiu és fer que aquesta mesura esdevingui “permanent”: “Com saben, l’impost va ser dissenyat amb una pervivència de dos anys, venceria el 31 de desembre del 2023 i, per tant, el que fem és garantir la seva pervivència a partir del 2024”, ha ressaltat.

Transferència de l’Ingrés Mínim Vital (IMV)

Sánchez també ha anunciat aquest dimecres que es transferirà la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a totes les comunitats autònomes de règim comú que així ho demanin. De fet, Sánchez va acordar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la cessió d’aquest ajut durant la reunió que ambdós van mantenir dijous passat al Palau de la Generalitat. Tal com ha recordat en roda de premsa, fins ara només les regions de règim foral (Navarra i el País Basc) podien gestionar directament aquesta prestació.

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari