Balcells demana a les famílies “confiança” en el nou model d’atenció pediàtrica

"Tindrem un equip que tindrà autonomia de gestió, pressupost propi i capacitat de desplaçar-se", ha destacat el conseller de Salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN)

El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ha demanat a les famílies “confiança” en el nou model d’atenció pediàtrica que el departament desplegarà el 2024 i que ha generat reticències entre entitats, usuaris i partits polítics. El model, que es va presentar fa uns dies, consisteix en 79 equips territorials (ETAP), que tindran una direcció pròpia i estaran formats per entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres. En una entrevista a l’ACN, Balcells ha aclarit que la creació d’aquests equips “no vol dir que els professionals no es desplacin al CAP com fins ara”.

El titular de Salut ha defensat el nou model d’atenció pediàtrica davant les crítiques rebudes per part d’entitats i usuaris, que l’acusen de “concentrar” els professionals i de “perdre proximitat”. De fet, el Parlament ha instat el govern català a revertir-lo i a garantir que l’atenció als infants es farà als centres d’atenció primària (CAP) i consultoris de referència. “Demanaria un marge de confiança d’un any perquè anem implementant el model, tenint en compte que no retallem, sinó que millorem la qualitat i ens adaptem a les circumstàncies, sobretot de la disponibilitat de professionals. També responem a la seva demanda de treballar en equip”, ha assegurat el conseller en una entrevista a l’ACN.

El titular de Salut ha explicat que aquests equips permetran una major coordinació i, per exemple, que els pediatres se substitueixin si un està malalt, fet que ara és difícil. Balcells ha indicat que també s’organitzaran perquè el pediatre o infermera de pediatria facin unes hores en consultoris on ara no hi ha especialista. “En lloc d’estar el pediatre tot el dia en un centre perquè és d’aquella plantilla, hi anirà dos dies si n’hi ha prou, per exemple, i els altres tres estarà en un altre CAP. Formarà part d’un equip que dona cobertura a diversos CAP”, ha insistit, per afegir: “Tindrem un equip que tindrà autonomia de gestió, pressupost propi i capacitat de desplaçar-se”.

El responsable de Salut ha assenyalat que els equips estaran ubicats en centres de referència, que és on aniran les famílies quan necessitin una atenció més complexa o una subespecialitat, i en alguns llocs, l’equip de pediatria serà el mateix a la primària que a l’hospital. Balcells també ha indicat que en els pròxims mesos aniran desplegant els equips i les àrees de cobertura (isocrones), i que tindran en compte les circumstàncies de cada territori. “El primer de tot és treure l’angoixa a les famílies. Tothom serà informat a mesura que es vagin articulant els equips”, ha assegurat.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari