Protecció Civil alerta que 705.000 persones viuen dins una zona inundable a Catalunya

El risc d'inundacions és la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals greus

Inundació a Sant Hilari Sacalm

Les dades dels darrers estudis de Protecció Civil de la Generalitat, realitzats en col·laboració amb l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya) a partir de les zones inundables determinades pels organismes de conca Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), indiquen que Catalunya té 1.300 km² de zones inundables fluvials (el 4% de tot el territori).

En un comunicat de Protecció Civil, s’informa que total, prop de 705.000 persones viuen dins una zona inundable (un 9,1% de la població total) i d’aquestes 110.000 (l’1,4% de la població) dins de zones de molt alt risc d’inundació.

Els municipis amb un major percentatge de la seva població en zona d’alt risc d’inundació se situen principalment al litoral nord, al Pirineu, al Baix Ebre i al Montsià, amb més del 50% de la població municipal en alguns casos. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a les ciutats de Girona i Lleida es concentra el major nombre absolut de població en zona d’alt risc d’inundació.

Aquests valors no inclouen els rius petits que no tenen calculades les zones inundables ni tampoc les inundacions que no siguin causades per cursos fluvials (inundacions per acumulacions d’aigua per pluja intensa en zona urbana).

Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya fan una crida a la població per mantenir-se informats de les previsions meteorològiques i alertes de protecció civil, i reforçar la cultura de l’autoprotecció davant fenòmens de pluges de tardor que amb caràcter local i inesperat poden ser torrencials i amb un potencial destructiu molt gran.

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, han comparegut aquest matí al Departament d’Interior en roda de premsa per fer aquesta crida a la població.

La directora del Servei Meteorològic de Catalunya, posa èmfasi en el fet que els possibles episodis de precipitació extrema que es puguin produir, especialment a la tardor, no reverteixen el context de sequera en la qual ens trobem ni omplen els embassaments.

Per la seva banda, la directora de Protecció Civil ha recordat que és bàsic tenir presents consells bàsics d’autoprotecció davant l’escenari de fenòmens locals molt extrems.

Risc d’inundacions i tardor
El risc d’inundacions és la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals greus a Catalunya. A les inundacions, l’aigua té prou velocitat per a arrossegar vehicles al seu pas amb calats de només mig metre i, fins i tot, derruir edificacions i infraestructures (ponts, carreteres, …) en assolir calats superiors. Evidentment, un corrent molt més dèbil pot arrossegar persones, fent impossible sortir-ne un cop les engoleixen.

La tardor és l’estació amb els danys més extrems per inundacions. El litoral i prelitoral són les zones amb més risc d’inundacions a la tardor per les pluges intenses registrades, la presència de rieres i barrancs i la urbanització general dins de zones inundables. També es poden veure afectats els rius del marge esquerre del Segre a la Depressió Central, que desborden amb facilitat pel poc pendent, i les capçaleres dels torrents al Pirineu.

(Visited 53 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari