Junts tanca un acord amb el PSOE per votar Armengol com a presidenta del Congrés

El pacte contempla el reconeixement del català a Europa, el seu ús a la cambra i la investigació de Pegasus i el 17-A

Míriam Nogueras, diputada de Junts al Congrés dels Diputats, durant el ple de constitució de els Corts Generals, aquest dijous a Madrid

Junts per Catalunya ha tancat un acord amb el PSOE que ha permès que l’expresidenta balear Francina Armengol sigui la nova presidenta del Congrés. Fins començada la primera votació aquest dijous al matí, els socialistes no han tancat els vots necessaris, primer amb ERC i després amb JxCat. L’acord contempla el reconeixement del català a la Unió Europea, el seu ús al Congrés, i l’impuls de dues comissions d’investigació sobre les clavegueres de l’Estat i sobre els atemptats del 17-A. La formació independentista avisa que el pacte “es limita a la configuració de la mesa” i no afecta negociacions posteriors per a la investidura de Pedro Sánchez.

Segons han explicat en un comunicat, Junts “ha exigit durant la negociació garanties comprovables dels acords” i que alguns ja s’haguessin posat en marxa avui, com la petició de reconeixement del català com a llengua oficial a la Unió Europea. En rebre aquest matí el “comprovant”, han tirat endavant amb la investidura.

El primer punt és justament el reconeixement del català a Europa i des de Junts assenyalen que “el govern espanyol ja ha fet efectiva la petició a la Comissió Europea perquè el català, el basc i el gallec siguin inclosos en el règim lingüístic de la Unió Europea com a llengües oficials”. Aquesta petició serà inclosa en l’ordre del dia del Consell General del pròxim 19 de setembre. “És la primera vegada que el Regne d’Espanya presenta aquesta sol·licitud”, han subratllat.

En segon lloc, també vinculat amb la llengua, la formació ha pactat “l’ús del català al Congrés amb plena normalitat, juntament amb la resta de llengües oficiales de forma immediata, a partir del proper ple”. Sostenen que “no necessita cap reforma del reglament i només és un problema de voluntat política”.

Junts també ha acordat la creació de dues comissions d’investigació. En primer lloc, una que investigui els atemptats del 17-A del 2017, dels quals aquest dijous en fa sis anys. Entre els punts que volen esclarir hi ha “la vinculació del CNI amb l’imam Es-Saty, si els aparells de l’estat tenien informació sobre l’atemptat i per què no es van poder evitar”. El partit assegura que s’ha acordat que no hi haurà vetos a compareixents.

Per altra banda, el PSOE i Junts han pactat reactivar la comissió sobre les clavegueres de l’estat i el cas Pegasus. “Cal una investigació exhaustiva per aclarir qui va comprar el programa i qui va ordenar utilitzar-lo contra l’independentisme”, han indicat. També s’ha pactat que no es vetaran compareixences de persones que tinguin a veure o puguin aportar informació sobre els fets.

(Visited 70 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari