Desarticulats dos grups criminals especialitzats en robatoris en caixers automàtics amb explosius

La policia ha detingut 14 persones i ha imputat als investigats 15 fets delictius en què haurien sostret més de 600.000 euros

Material comissat per la policia en el marc de la investigació (ACN)

La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra han desarticulat dos grups criminals especialitzats en robatoris amb força en caixers automàtics mitjançant l’ús d’explosius. Als investigats se’ls imputen 15 fets delictius a Barcelona, Madrid i Màlaga, en què haurien sostret més de 600.000 euros. Els membres del grup fabricaven els explosius amb pólvora negra de petards premsada en una càpsula metàl·lica que anomenaven “petaca”. La policia ha detingut 14 persones i ha fet 23 registres simultanis.

Els arrestats també cometien robatoris amb violència simulant ser membres de les forces de seguretat, feien servir mitjans i equipaments especials i arrestaven il·legalment les seves víctimes fent ús de la violència extrema. La investigació es va iniciar l’agost del 2022, arran de la comissió de dos robatoris amb força mitjançant l’ús d’explosius a entitats bancàries de Màlaga, en què els autors dels fets van aconseguir més de 82.000 euros. Mesos després, la policia va confirmar que el mateix grup era responsable d’un tercer robatori, comès durant el mes d’octubre a València, on van sostreure 40.000 euros. A més, els agents van detectar un altre grup criminal responsable de set atacs a caixers automàtics l’any 2022 a Barcelona, Madrid, Alcalá de Henares i Alcobendas.

Segons la policia, els autors dels fets van evolucionar la tècnica a l’hora de robar a caixers automàtics. Feien ús de mitjans i equipaments especials, i extremaven les mesures de seguretat abans, durant i després de l’execució dels robatoris, cosa que en dificultava encara més l’aclariment. Feien servir vehicles sostrets de gran potència i, un cop consumat el robatori i lluny del seu lloc, els calaven foc o ruixaven amb extintors per tornar a desplaçar-se en altres turismes que havien amagat. Alhora, apagaven els seus telèfons mòbils i es desprenien de la roba que feien servir.

Gràcies a la col·laboració dels tres cossos policials, els agents van detectar un intercanvi de membres entre els dos grups criminals. Així mateix, van comprovar que la seva activitat delictiva no consistia únicament en el robatori a entitats bancàries mitjançant l’ús d’explosius, sinó que alguns havien participat en dos fets delictius de caràcter violent ocorreguts a Màlaga.

L’operació va culminar el passat abril amb la detenció de 14 dels investigats, i un altre va escapar en detectar el dispositiu policial. Als arrestats se’ls imputa la presumpta comissió dels delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força, robatori de violència, robatori de vehicles, detenció il·legal, lesions, usurpació de funcions públiques, tinença il·lícita d’armes i falsedat documental. Alhora, es van realitzar 23 registres simultanis a les províncies de Màlaga, Toledo i Madrid i van intervenir gran quantitat de bitllets impregnats de tintes de seguretat dels bancs, armes de foc i munició, balises GPS, material de serralleria per a obertura de portes, inhibidors d’alarmes, entre d’altres. Els agents han aclarit 15 fets delictius comesos entre el juny del 2022 i l’abril del 2023.

(Visited 11 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari