Colau ofereix acords a ERC i PSC, però Collboni descarta fer-la alcaldessa i Maragall li retreu falta de “credibilitat”

Els comuns lamenten que el PSC que no reivindiqui tota l'obra del govern i Trias s'erigeix en "alternativa"

Candidats a l'Ajuntament de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona i candidata del comuns al 28-M, Ada Colau, ha ofert aquest divendres pactes a ERC i el PSC per garantir la continuïtat de les polítiques de l’actual govern municipal. Davant d’aquest oferiment, tant Ernest Maragall (ERC) com Jaume Collboni (PSC) han marcat distàncies amb els comuns. Així, el republicà ha retret a Colau la seva “escassa credibilitat” després d’acceptar els vots de Manuel Valls el 2019 malgrat la victòria d’Esquerra. “Jo no faré alcaldessa a la senyora Colau”, ha afegit Collboni abans d’afirmar que també està “als antípodes” de Junts.

Paral·lelament, Xavier Trias (Junts) s’ha erigit en la garantia del canvi que, diu, vol la ciutadania. “Soc l’únic que asseguro que no faré alcaldessa a la senyora Colau”, ha promès.”Defensaré governs progressistes a tot arreu, a Barcelona, a Catalunya i Espanya, però mai supeditaré Barcelona a res ni a ningú”, ha reivindicat Colau al debat organitzat per RAC1 i La Vanguardia. En aquest sentit, ha reafirmat la seva intenció de repetir com a alcaldessa i governar amb acords amb ERC i el PSC. “Soc la més transparent i clara amb els meus objectius i intencions”, ha resolt.

La proposta de Colau ha sigut rebuda amb reticències tant per ERC com pel PSC. De nou, Maragall li ha recordat els vots que va rebre l’alcaldessa de Manuel Valls el 2019 i que van impedir que ell fos alcalde malgrat guanyar aquells comicis. De fet, ha afirmat que va ser la primera vegada en què el guanyador de les eleccions no va ser escollit per dirigir el govern municipal. Collboni, per la seva part, ha assegurat que les enquestes el situen com “l’alternativa progressista”. Enmig d’aquesta oferta, Trias s’ha posicionat com l’únic candidat amb possibilitats de guanyar el 28-M que tanca la porta amb Colau.

La marxa de Collboni
Més enllà de l’oferiment al PSC i a ERC, Colau ha aprofitat el debat per retreure a Collboni que marxés del govern municipal uns mesos abans d’iniciar-se la campanya. “És poc creïble per algú que vol assumir responsabilitats”, ha asseverat. En aquest sentit, ha dit que li sembla “poc elegant” que els socialistes reivindiquin només “una part” de l’obra del govern municipal. “Jo la reivindico tota”, ha conclòs.

Trias, Daniel Sirera (PP) i Anna Grau (Cs) també han criticat al socialista per obviar que ha format part del govern de Colau. “Sembla que estigui de turista”, ha dit el de Junts. “Collboni teletreballa”, ha afegit la candidata de Ciutadans.

Propostes i, de nou, l’habitatge
Pel que fa a propostes, l’alcaldessa ha anunciat que si continua al càrrec, l’ajuntament climatitzarà totes les escoles de la ciutat davant “l’abandonament” de la Generalitat. També ha promès que ampliaran els entorns protegits i els psicòlegs a tots els centres. “Trias em va deixar una desinversió en escoles”, s’ha queixat. Els candidats del PP, Ciutadans i Valents (Eva Parera) han tornat a posar el focus en les ocupacions i el cas dels edificis ocupats de la Bonanova assenyalant Colau i Collboni com a responsables. “El Kubo i la Colau”, ha intentat ironitzar Sirera.

Per la seva banda, Trias ha recordat que “ocupar un pis és un delicte” i ha proposat un “lideratge preventiu” com a solució a les ocupacions que siguin d’un “origen social complicat”. A més, ha plantejat un “acord de ciutat de tots els partits” per decidir què farà el consistori “amb l’habitatge en el futur”.

També Collboni s’ha volgut mostrar ferm contra les ocupacions: “Tolerància zero a les ocupacions il·legals. S’han de complir les normes”. A part, el socialista ha assegurat que promourà “l’oferta pública i privada” d’habitatge. En canvi, Colau ha demanat “no comprar el debat de la dreta i l’extrema dreta” centrant el problema de l’habitatge en les ocupacions. “Veïns i comerciants de la Bonanova ja han dit explícitament que no hi ha un conflicte”, ha remarcat. Així, ha reivindicat la seva feina al consistori ampliant el parc públic i atenent a “totes les famílies vulnerables”: “Totes tindran el suport de l’Ajuntament”.

Maragall ha reconegut que en qüestions d’habitatge “tots” els partits tenen “deures pendents”, però ha recriminat igualment a Colau que aquest sigui el seu “gran fracàs” al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona. El candidat d’ERC creu que cal “nou habitatge”, “gestionar bé la llei de contenció de lloguer” i el “fons per evitar els desnonaments”. Al final del bloc sobre habitatge, Trias ha assegurat que va deixar 200 milions d’euros a l’Ajuntament per “gastar en habitatge” quan va deixar el consistori el 2015. “Se’ls ha polit en okupes”, ha puntualitzat Grau.

Mobililtat
El candidat de Junts també ha acusat Colau d’executar malament les seves idees i de “paralitzar la construcció” a Barcelona.
Pel que fa a mobilitat, el primer tema de debat, Trias s’ha queixat que arribar a l’acte de RAC1 i La Vanguardia ha estat “una aventura” perquè ha trigat “vint minuts més del normal” per la situació a Via Augusta. “La mobilitat ha d’estar al servei de les ciutats i vostè ha intentat que sigui un parany per als ciutadans”, ha retret a l’alcaldessa.

Collboni ha reiterat la seva aposta pels vehicles elèctrics, la pacificació de carrers “amb sentit comú” i el reforç del metro. “La mobilitat és un desastre i el PSC en té una gran responsabilitat”, ha replicat la candidata de Ciutadans, que no només ho veu tot “col·lapsat”, sinó també “més insegur”, especialment pels accidents de moto. I ha afegit després: “Els motoristes són la infanteria d’un exèrcit que va morir a les trinxeres de l’urbanisme de la Colau i en Collboni”.

El deute de TMB
En un moment del debat, Trias ha preguntat a Colau diverses vegades quin era el deute actual de TMB, dubte que l’alcaldessa no ha sabut respondre i s’ha limitat a contestar que té “un deute històric”. Al seu torn, Maragall ha criticat Colau per no abordar els problemes de mobilitat en el “conjunt de l’àrea metropolitana” i al PSC que no vulgui parlar de Rodalies. “Menys Netflix en català i més exigir Rodalies”, ha replicat la candidata de Valents, Eva Parera, tot exigint al govern d’ERC que prioritzi el transport en les seves negociacions amb l’executiu espanyol.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari