Orgull de ser català

Alguna ment preclara del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat va considerar oportú incloure en la seva Enquesta Sociopolítica del 2022 una pregunta sobre el grau d’orgull dels ciutadans pel fet de ser catalans o espanyols. Les respostes de les 5.569 persones enquestades van determinar que un 44% dels catalans estan molt orgullosos de ser-ho, un 33% ho estan bastant, un 11% no gaire i un 8%, gens. Un 4% no van contestar, perquè no van voler o perquè no sabien en què consistia això de sentir-se orgullós de ser català. Pel que fa, a l’orgull de ser espanyol que tenen els catalans, els resultats van ser aquests: un 25% de catalans estan molt orgullosos de ser espanyols, un 30% ho estan bastant, un 23% poc i un 18%, gens. Novament 4 de cada cent es van reservar la seva opinió.

La primera accepció de la paraula “orgull” al Diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans és “excés d’estima de si mateix, dels propis mèrits, que fa que hom es cregui superior als altres. Estar ple d’orgull. Tenir un orgull insuportable”. Hem d’entendre que el 77% dels catalans que estan bastant o molt orgullosos de ser-ho es creuen superiors als que no ho són? Confirma la pregunteta del CEO que a Catalunya el supremacisme està sòlidament consolidat?

La segona accepció permet ser menys pessimista. És: “Sentiment legítim d’estima de si mateix, d’elació per quelcom que hom ha fet, ha aconseguit, etc. Un just orgull. Un noble orgull”. (Per cert, ‘elació’ ve a ser ‘exaltació’, que ja els val als de l’IEC).

És a dir que hi ha orgulls i orgulls. Orgulls supremacistes i orgulls legítims i nobles. En quina de les dues accepcions pensaven els que van perpetrar una pregunta tan perversa?

La qüestió va donar molt de joc al CEO. De les respostes que va rebre va deduir que els que estan més orgullosos de ser catalans són els que voten Junts (98%), amb els d’ERC trepitjant-los els talons (96%). Els de la CUP afluixen una mica en l’orgull patriòtic (88%) i els del PSC encara més (76%). Els votants d’En Comú Podem (73%) estan per davant dels de Ciutadans (48%), Partit Popular i Vov (46% ambdós).

A mi, si em ve algú fent una enquesta i demanant si em sento orgullós de ser català, espanyol o europeu, li demanaré que abans de contestar m’expliqui què he d’entendre per ‘orgull’. I, de passada, li diré que li comenti a qui li ha encarregat l’enquesta que millor que plantegi preguntes menys estúpides i malintencionades i que deixi de posar zitzània a la nostra societat.

(Visited 247 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

1 comentari a “Orgull de ser català”

Feu un comentari