Marc Marginedas, Andreu Claret i Pep Cabayol

Tres periodistes han estat protagonistes de la meva darrera setmana: Marc Marginedas, Pep Cabayol i Andreu Claret.

Dimecres vaig assistir a la preestrena de “Retorn a Raqqa”, un documental que reconstrueix el segrest que va patir Marc Marginedas a Síria durant 178 dies. El documental l’han dirigit Albert Solé i Raúl Cuevas i és una excel·lent feina periodística i cinematogràfica que ens explica com van viure Marginedas i els 18 periodistes i cooperants de diferents nacionalitats segrestats aquells mesos horribles. Després de veure’l quedes convençut que tenim un món amb  periodistes de primera com Marginedas i persones, com els segrestadors, que representen la maldat més extrema. Primera recomanació: Armeu-vos de valor i aneu a veure “Retorn a Raqqa” als cinemes Girona de Barcelona o, si encara hi sout a temps, aquest dimarts 31 de gener als cinemes Castellet de Sant Boi de Llobregat, on es projecte en el marc del cicle “Docs per tu”.

Divendres se sabia que el periodista i escriptor Andreu Claret havia guanyat el premi Ramon Llull 2023 amb “París érem nosaltres”. Amb aquesta novel·la Claret arrodoneix el cicle de les que ha dedicat a la guerra civil espanyola i l’exili posterior: “El secret del brigadista”, “El cònsol de Barcelona” i “1939. La caiguda de Barcelona”. Els seus pares són els protagonistes de “París érem nosaltres”, juntament amb personatges de la història catalana recent com Lluís Companys, Pau Casals o Pompeu Fabra. El llibre surt a la venda l’1 de març. Un viatge literari i històric que val la pena que fem.

Dissabte vaig anar a Roquetes. A la biblioteca d’aquesta població s’hi va celebrar un acte de record d’un altre periodista: Josep Cabayol. Va presidir durant una dotzena d’anys l’associació Solidaritat i Comunicació-SICOM, de la qual jo n’era i en sóc vicepresident. Cabayol era un enamorat de les Terres de l’Ebre i les seves associacions combatives. Com a periodista i activista va promoure la causa de la defensa del riu o de la sanitat pública en aquelles terres d’una forma que va deixar una empremta personal que fa que ara li hagin dedicat aquest homenatge merescut. Si algun dia es satisfan les reivindicacions de la Plataforma en Defensa de l’Ebre caldrà esmentar-lo com un dels seus més ferms aliats en aquest combat. Un combat que tindrà noves concrecions en les manifestacions que es faran a Barcelona el 7 de febrer i a Sant Jaume d’Enveja-Lo Passador-Deltebre cinc dies després. Tercera i última recomanació: Sumeu-vos a aquestes accions de #Salvemlodelta.

Hi ha setmanes que et reconcilien amb el periodisme.

(Visited 110 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari