La comissió de la CCMA creada per controlar les piulades polititzades dels seus professionals, un fracàs

Els darrers dies n’han publicat més de cinquanta, amb lloances i reenviaments de missatges de Carles Puigdemont, Laura Borràs o Josep Lluís Alay i crítiques a ERC, els socialistes i Ada Colau

Tuits i retuits de professionals de TV3 i Catalunya Ràdio fets entre el 26 de novembre i el 5 de desembre

El Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) recorda que els professionals “no poden fer manifestacions públiques que comprometin la imparcialitat dels nostres mitjans”. Aquesta exigència ha estat ignorada sistemàticament pels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio i denunciada pels partits de l’oposició des de fa anys. La darrera en denunciar-ho va ser la diputada de Ciutadans Anna Grau a la sessió de la comissió de control de la CCMA del Parlament celebrada el 25 de novembre. El director de TV3, Sigfrid Gras, li va contestar que era conscient d’aquest problema i que el dia anterior s’havia creat una comissió per intentar controlar-ho. “La intenció és que això no passi a TV3. Els controlarem, els reprendrem i prendrem les decisions que calgui”, va prometre. Han passat vint dies i els professionals de la CCMA han pujat a la xarxa més de cinquanta missatges que comprometen la imparcialitat de TV3 i Catalunya Ràdio.

Les reiterades denúncies de la vulneració del Llibre d’Estil de la CMMA per part dels professionals de TV3 i Catalunya Ràdio han aconseguit que alguns d’ells hagin deixat de penjar les seves opinions polítiques a les xarxes o han restringit l’accés només a les persones que autoritzen però l’entrada en funcionament de la comissió anunciada per Gras no ha suposat canvi en l’actitud d’un bon nombre d’ells. N’hi ha molt prolífics, com Àlex de Barreda, que porta 33 anys com a càmera de TV3, que entre el 23 de novembre i el 7 de desembre va penjar 25 missatges a Twitter amb opinions polítiques. En aquests missatges mostra la seva sintonia amb Junts i la seva animadversió envers ERC i Ada Colau. Retuiteja missatges de Carles Puigdemont, Laura Borràs, Josep Lluís Alay, Josep Valtònyc, Lluís Llach o Francesc de Dalmases i d’altres que critiquen Gabriel Rufián per parlar en castellà a la seva campanya electoral per l’alcaldia de Santa Coloma de Gramenet o que contenen un vídeo del programa Zona Franca de TV3 en què el presentador Joel Díaz acusava ERC de fer una campanya de rebaixes de les reivindicacions independentistes. També ha subscrit un article de Vicent Partal a vilaweb.cat titulat “S’ha acabat el mite escocès: La independència ni es pacta ni es demana”.

Josep Miquel Bolló també vulnera sovint el Llibre d’estil de la CCMA. Entre el 28 de novembre i el 6 de desembre va fer-ho sis vegades. Bolló porta 37 anys a TV3 i ara és l’editor del programa Més 324 de debat polític que presenta cada nit Xavier Graset. Va retuitejar missatges d’Antonio Baños i Aurora Madaula, tots dos amb crítiques a ERC, i un altre que acusava l’ajuntament de Lleida, presidit per Miquel Pueyo (ERC), de fer un ús electoralista d’una publicació municipal. El dia 5 de desembre escrivia en castellà: “Tu abuelo estuvo un año trabajando en Alemania y volvió hablando en alemán. Tú llevas 40 años viviendo en Sabadell y aún no has sido capaz de descifrar qué demonios puede ser ‘un cafè amb llet’. Igual deberías empezar a sospechar que eres adoptado”.

Un redactor de la secció d’Esports de TV3 que no pensa renunciar a dir la seva a les xarxes és Joan R.Vallvé. En missatges anteriors va manifestar que el Llibre d’Estil li sembla un morrió que els polítics volen posar a la llibertat d’expressió. Per això no sorprèn que la creació de la comissió que controla els missatges dels professionals de la CCMA no hagi impedit que continuï difonent les seves idees polítiques a Twitter. Els darrers dies n’ha fet cinc, entre els quals un que acusa Ada Colau de formar part del “vergonyós mangoneig de la trama en Comú per apropiar-se i distribuir-se entre ells els bens públics”. Vallvé va retuitejar el missatge de Xavier Valls, company seu a la secció d’Esports de TV3, en què comentava unes declaracions de Josep Borrell en les que afirmava que es canviarà el nom del delicte de sedició però que l’essència no desapareix. “Vaya, vayita… I el mateix sobre el franquisme”, va escriure Valls i Vallvé ho va reenviar. El 29 de novembre, Xavier Valls va retuitejar un video de dos minuts penjat per Carles Puigdemont acompanyat de la frase “Espanya s’amaga d’Europa i es nega a donar la cara pel #CatalanGate”.

Altres professionals que han emès opinions a les xarxes que afecten la imatge de la CCMA són Eudald Serra, redactor d’Esports de Catalunya Ràdio, que critica el periodista Jorge Javier Vázquez per dir que no parla català per culpa de Jordi Pujol; Josep Muray, realitzador de TV3 des del 1990, que retuiteja missatges contra la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Ada Colau; i els inevitables Jair Domínguez y Òscar Andreu, presentadors del programa Està passant de TV3, que es consideren exempts de complir les normes del Llibre d’Estil de la casa perquè estan contractats per la productora externa, Minoria Absoluta. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va emetre un dictamen segons el qual les normes d’estil de la CCMA són aplicables tant als redactors en plantilla com als treballadors de les productores privades que contracta. El 28 de novembre, Andreu retuitejava aquest missatge: “com voleu que un règim emanat legalment d’una dictadura nacionalcatòlica marqui ara línies vermelles a un partit nacionalcatòlic?”. I, el 5 de desembre, va escriure: “Quan van aconseguir reformar Espanya, la catalanofòbia encara hi era”. Jair Domínguez, retuitejava un missatge d’Òmnium Cultural el 24 de novembre i el 4 de desembre comentava una fotografia que també van difondre altres professionals de TV3 i Catalunya Ràdio en la qual es veia un grup de persones posant per una foto, entre les quals hi havia el futbolista Luis Figo, Albert Rivera o Bertín Osborne. El comentari de Domínguez a Twitter era: “Què és aquesta Arca de Noè d’Espanyols?”. Joan R.Vallvé també es va fer ressò d’aquesta foto i la va comentar dient que no descartava que la foto l’hagués fet Eduardo Inda o Pablo Motos.

Si Sigfrid Gras vol reprendre algun dels professionals a les seves ordres, candidats no n’hi falten. La credibilitat de la seva autoritat per aplicar el Llibre d’Estil està, però, tocada de mort després que Joel Díaz estrenés Zona Franca el 18 d’octubre amb un gag en el qual s’eixugava el cul amb un full d’aquest manual.

(Visited 321 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari