Cellnex prova amb èxit noves fonts d’energia renovables en els seus emplaçaments

Cellnex, en col·laboració amb l’empresa Phinergy, ha finalitzat amb èxit el pilot per a testar i validar l’ús de bateries d’alumini-aire com a energia de suport en els seus emplaçaments. El pilot s’ha dut a terme en l’emplaçament d’Ossa de Montiel, situat a prop del Parc Natural de les Llacunes de Ruidera a la província d’Albacete, i ha consistit a substituir un grup electrogen dièsel per aquestes noves bateries d’alumini-aire.

Aquesta innovadora tecnologia desenvolupada per Phinergy emmagatzema l’energia renovable generada en centrals hidroelèctriques en blocs d’alumini, metall molt abundant en la naturalesa, fàcil de transportar i manipular. Posteriorment, per a generar energia, l’alumini es combina amb l’oxigen de l’aire ambient, utilitzant elèctrodes d’aire d’última generació, en un procés totalment silenciós i que no genera cap mena d’emissió ni contaminació. Una vegada consumida l’energia emmagatzemada en l’alumini, com a resultat final s’obté un òxid d’alumini que pot ser processat novament per a convertir-lo en alumini, tancant el cicle sense generar cap tipus de residu contaminant.

El mòdul de bateria alumini-aire emprada en el pilot subministra una potència de 4kW, suficient per a alimentar una infraestructura de telecomunicacions de grandària mitjana durant aproximadament 20 hores. Durant la fase de proves s’ha validat el seu funcionament per al cas d’ús de talls de subministrament elèctric que han anat des dels 20 minutos fins a les 10 hores de manera ininterrompuda.

En tots els casos la bateria d’alumini va entrar automàticament en funcionament proporcionant l’adequat suport al sistema d’alimentació principal. A més, el sistema de gestió i control remot ha permès conèixer en temps real l’estat de la bateria, l’energia consumida i la capacitat restant disponible.

Una vegada finalitzat el pilot i a la vista dels resultats, el sistema de bateria d’alumini s’ha mantingut en l’emplaçament, amb l’objectiu de convertir-lo en el sistema normal de suport d’energia i continuar avaluant la seva potencial incorporació a les solucions tecnològiques que Cellnex pugui utilitzar en els seus emplaçaments.

D’aquesta manera la companyia continua avançant en el compliment dels seus compromisos ESG, pel que fa a la utilització d’energia de fonts renovables en les seves instal·lacions.

 

Un ampli ventall d’aplicacions i usos

La utilització de les bateries alumini-aire com a suport de l’energia en un emplaçament de telecomunicacions és només una de les múltiples possibles aplicacions d’aquesta tecnologia. Donada la facilitat de transport i instal·lació, és possible utilitzar aquestes bateries amb nul impacte mediambiental en zones rurals, en àrees de difícil accés, en alta mar i en general allí on portar una línia elèctrica convencional sigui tècnica o econòmicament inviable.

Fins i tot els vehicles elèctrics podran beneficiar-se d’aquesta tecnologia, amb packs que permetran estendre la seva autonomia en cas de no disposar d’un carregador a prop.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari