El Govern impulsa un centenar de mesures per salvar el català

Aragonès es compromet a fer arribar la llengua "a tot arreu" i posa l'accent en salut, escola i audiovisual

Pere Aragonès

El Govern presenta un pla de xoc que inclou 100 mesures transversals per fomentar el català en tots els àmbits del país a partir del 2023. En una roda de premsa posterior al Consell executiu extraordinari, celebrat aquest dimarts, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat que “no hi ha temps per perdre” i, juntament amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han presentat aquest nou paquet de mesures que han treballat conjuntament tots els departaments i que tenen com a objectiu pal·liar la disminució de l’ús social del català.

Aragonès ha destacat cinc punts del paquet de 100 mesures que ha plantejat el govern. En primer lloc, s’activa un pla d’impuls del català en l’àmbit sanitari, a través de cursos de formació per al personal, perquè “tothom té dret a ser atès en català”.

Pel que fa a l’àmbit educatiu, es farà formació en immersió lingüística i gestió del multilingüisme dins del màster de formació del professorat de secundària, perquè tots els docents tinguin eines per mantenir el català davant d’una “nova realitat”.

També es posarà en marxa un pla de foment del català en l’atenció a la gent gran, en àmbits com residències o centres de dia. Es vol que sigui un requisit conèixer la llengua per a les persones que atenen la gent gran.

Així mateix, hi haurà una xarxa d’autoescoles en català, perquè tothom pugui fer servir aquesta llengua per examinar-se del carnet de conduir.

La Generalitat també preveu mesures urgents en àmbits com l’audiovisual, en què el govern destaca la posada al dia del Super3, ara Sx3, i preveu posar en marxa una nova llei de l’audiovisual de Catalunya que determini quotes i subquotes mínimes de llengua catalana i aranès, tenint en compte també les noves plataformes i sistemes de consum audiovisual.

(Visited 127 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari