El 50,9% dels catalanoparlants creu que canviar de llengua “no implica cap amenaça pel català”

L'InformeCAT revela que més del 80% dels residents a Catalunya estan a favor de la immersió lingüística

Gent passejant amb mascareta

Els resultats de la 11ª edició de l’InformeCAT, publicat per la Plataforma per la Llengua, revelen que el 50,9% dels catalanoparlants de Catalunya consideren que canviar al castellà quan algú els parla en aquesta llengua “no implica cap amenaça pel català”. L’enquesta, una publicació anual de l’entitat que mostra 50 dades significatives sobre l’ús del català, també indica que la majoria de residents a Catalunya estan a favor del model d’immersió lingüística.

Concretament, segons l’enquesta que l’entitat ha encarregat al GESOP, el 82% de les persones que viuen a Catalunya són partidaris del model d’escola català. D’altra banda, destaca també la xifra de catalanoparlants que transmeten la llengua als seus fills; de fet, la transmissió intergeneracional del català assoleix el 80% a Catalunya i a les Illes Balears, mentre que a la Comunitat Valenciana és del 60%. Amb relació a l’origen dels avis, a Catalunya parlen català habitualment el 81,9% dels residents amb, com a mínim, un avi catalanoparlant, un percentatge que s’enfila fins al 92% en el cas de les persones que tenen més de dos avis catalanoparlants.

Els resultats de l’InformeCAT també revelen que 6 de cada 10 residents a Catalunya d’origen estranger tenen “interès per aprendre la llengua i millorar el seu coneixement”, i assenyalen que les inscripcions als cursos d’hivern del Consorci per a la Normalització Lingüística s’han incrementat un 31% el 2021. No obstant això, només el 32% dels habitants de Catalunya té el mòbil configurat en català, un percentatge inferior a total de catalanoparlants d’Espanya (36%) segons l’Enquesta d’usos lingüístics de la població del 2018.

Pel que fa a l’àmbit judicial, la darrera edició de l’informe de Plataforma per la Llengua destaca que, el 2021, només el 6,9% del total de les sentències van ser en català, el percentatge més baix de l’última dècada. L’enquesta també assenyala, d’altra banda, que encara que el català és la llengua més emprada pels advocats, el 57,3% dels 800 professionals enquestats no presenten mai cap escrit en aquest idioma.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.