Eleccions a Itàlia: màxima expectació pel possible triomf de la ultradreta

L'abstenció, la indecisió i el vot útil poden ser claus per al resultat dels comicis generals

Giorgia Meloni, candidata a la presidència italiana del partit ultradretà Germans d'Itàlia
Giorgia Meloni, candidata a la presidència italiana del partit ultradretà Germans d'Itàlia.

Giorgia Meloni i el seu partit ultradretà, Germans d’Itàlia, acaricien el triomf a les eleccions generals italianes d’aquest 2022, que se celebren avui, 25 de setembre. Tot apunta a que les dretes podran formar govern després dels comicis i l’esquerra està pràcticament resignada al fet que la por al neofeixisme i la crida al vot útil els doni una oportunitat.

Molts italians estan cansats, enfadats i frustrats per l’estancament econòmic, l’absència d’oportunitats, la falta de treball per als joves, la màfia, la incapacitat política… Ja no veuen a la casta política com la solució i a les paperetes de demà apareixen com a líders quatre ex primers ministres i alguns exministres que han estat els protagonistes de la inestabilitat que ha sofert Itàlia des dels anys 80.

La batalla entre Meloni i Letta

Els últims sondejos es van publicar el 9 de setembre, perquè la llei prohibeix la seva difusió els 15 dies previs a les eleccions. Segons la mitjana a les enquestes de Politico, el partit de Meloni podria guanyar amb el 25% dels vots. El Partit Democràtic (centreesquerra), liderat per Enrico Letta, es quedaria molt a prop amb el 22%. Fins fa unes setmanes els dos anaven pràcticament empatats.

Segons les enquestes, el Moviment 5 Estrelles, liderat per Giuseppe Conte, tindria un 13% d’intenció de vot i empataria amb La Lliga. Forza Itàlia estaria al voltant del 8% i podria convertir-se en el soci minoritari de la futurible coalició de les dretes.

Abstenció, indecisió, i vot útil

L’abstenció va ser del 28% a les eleccions del 2018. Es preveu que pugi fins al 40% després que als últims comicis hagi estat fins i tot per sobre d’aquesta xifra.

La indecisió podria ser un element clau. Podria superar el 30% segons les estimacions dels partits. També és possible que els sondejos hagin infravalorat el suport als partits d’esquerra.

Un altre factor fonamental podria ser el vot útil, sobretot el de l’esquerra. Els partits de la ‘sinistra’ italiana han centrat la seva campanya a la por al retorn del feixisme.

(Visited 44 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari