Argimon pronostica un estiu amb un sistema sanitari “atapeït” per covid

Alerta mundial per Centaurus, una variant cinc cops més contagiosa que Òmicron

Josep Maria Argimon

Tot i que les dades apunten que la setena onada de la covid està començant a frenar la seva expansió després de dies molt complicats, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, augura un sistema sanitari “atapeït” pels efectes d’aquest increment de casos. Des del Fòrum Europa Tribuna Catalunya el conseller ha assegurat que la pandèmia ha passat factura a tota la societat i, en especial, als hospitals, on actualment hi ha 2.000 professionals de baixa i 2.000 pacients amb aquesta malaltia.

Argimon ha demanat un “gran acord de país” que serveixi per impulsar canvis en el sistema sanitari. Per començar, ha dit, cal transformar el sistema organitzatiu a la primària per tal que primi l’autonomia d’agenda i siguin els mateixos professionals els qui promoguin el canvi. També ha demanat una atenció més integrada, tant pel que fa al treball en xarxa entre l’hospitalària i la primària però sobretot una atenció integrada social i sanitària. Un altre gran repte és la reconversió de la llarga estada psiquiàtrica.

El sistema sanitari, ha dit, pateix un infrafinançament crònic i acusa la falta de professionals sanitaris. Argimon ha recordat que va enviar una carta a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, per tal que el ministeri abordi “urgentment” la manca de professionals. Segons ha dit el conseller, Darias ja ha respost a la seva missiva, tot i que no ha volgut fer pública la resposta de la ministra ni l’ha valorat.

D’altra banda, les alarmes sanitàries s’han encès arreu per una nova variant molt més transmissible. Es tracta de Centaurus, una soca cinc cops més contagiosa que Òmicron. L’alerta ha arribat després que l’Organització Mundial per la Salut hagi emès un informe epidemiològic on explica que ha detectat una variant amb una velocitat de transmissió molt més alta que Òmicron. Els primers casos de Centaurus s’han produït a l’Índia, però ja s’ha estès a diversos països del món. L’OMS no té clar si Centaurus és més letal, però sí que és més transmissible.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.