El Parlament rebutja amb els vots d’ERC vetar els pressupostos de Sánchez si no liquida les inversions

Els republicans tomben així la proposta de Junts que reclamava no aprovar els comptes sense les inversions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la sessió de control al Parlament

El Parlament de Catalunya ha rebutjat vetar els pressupostos de Pedro Sánchez, si el govern espanyol no liquida abans les inversions a Catalunya. Ha estat una proposta de Junts, que Esquerra ha votat en contra. Només la CUP s’ha sumat a aquesta iniciativa, que era un punt d’una moció.

Mentre que els republicans han acusat Junts d’una pràctica “més pròpia de l’època de Jordi Pujol i les majories de Convergència” i de paternalisme, Joan Canadell, de Junts, ha dit que “tenim pressa i volem anar per feina”. El de Junts ha assegurat que el que cal és “anar plegats per acabar el que la gent demana”, en referència a la independència.

En canvi, ERC sí que ha votat a favor del punt que exigeix al govern espanyol que liquidi urgentment l’import de les inversions no executades durant el 2021. Aquest aspecte ha comptat amb l’abstenció de la CUP i els comuns.

Alhora, el Parlament també ha instat el Govern de la Generalitat a exigir a l’executiu central les dades per calcular les balances fiscals d’entre el 2017 i el 2021. Ha demanat calcular quin seria el pressupost de la Generalitat sense dèficit fiscal. L’independentisme hi ha votat a favor, mentre que els Comuns s’han abstingut.

D’altra banda, la cambra ha demanat a l’executiu de Pere Aragonès que elabori, en un termini de tres mesos, un llistat d’inversions prioritàries per a Catalunya. I que s’exigeixi a la Moncloa un compromís en un calendari d’execució en màxim quatre anys.

Finalment, el text també demana el traspàs integral i complet de Rodalies, “que inclogui el finançament, els trens, el personal, les vies, les catenàries, etc.”; i impulsar una comissió de seguiment periòdic de l’execució d’infraestructures pressupostades per l’estat espanyol a Catalunya.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.