Junts endureix les seves condicions per participar en la taula de diàleg

El partit demana una llei d'amnistia abans que acabi la legislatura, un referèndum pactat i un sistema de garanties

    El portaveu de JxCat, Josep Rius

    Foto: @JuntsXCat

    El portaveu de Junts per Catalunya (JxCat), Josep Rius, ha posat sobre la taula les condicions del seu partit per participar en la taula de diàleg i ha assegurat que Junts “no farà res per blanquejar-la”. Després de considerar que la taula “ha fracassat” i “és morta”, Rius ha advertit que el partit postconvergent només s’asseurà “si deixa de ser una taula de diàleg i entrem en un procés de negociació” i ha posat tres condicions: llei d’amnistia, referèndum pactat i sistema de garanties.

    Per a Junts, és necessari “que s’abordi l’essència del conflicte” i, segons ha manifestat Rius, “això comporta l’elaboració d’una llei d’amnistia que posi fi a la repressió de tots els encausats”. El partit, a més, ha posat un termini a aquesta normativa, i ha assenyalat que la llei “hauria de ser aprovada abans d’acabar la legislatura“.

    Rius també ha insistit en tractar l’exercici del dret a l’autodeterminació i ha posat com a segona condició perquè Junts sigui present a la taula que, durant les negociacions, es pacti i s’acordi un referèndum. D’altra banda, el portaveu de Junts ha defensat l’establiment d’un “sistema de garanties i de seguiment” que permeti “monitorar” el procés de negociació i els acords que es puguin assolir.

    Respecte a la petició del president d’Espanya, Pedro Sánchez, relacionada amb la presència de Junts a la taula de diàleg, el partit ha afirmat que constata “l’error que va significar vetar la presència de JxCat en aquesta taula” així com “el fracàs” de les negociacions “entre ERC i PSOE”. En aquest sentit, Rius ha assenyalat que “sense JxCat no hi ha possible resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya”.

    (Visited 56 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari