Ucraïna fa retrocedir a les tropes russes a Khàrkiv cap a la seva frontera

Una font militar ha confessat a Reuters que els soldats ucraïnesos estan a pocs quilòmetres del límit amb Rússia

Obús M777 estatunidenc a la Guerra d'Ucraïna (Ministeri de Defensa del Govern de Volodimir Zelenski)
Obús M777 estatunidenc a la Guerra d'Ucraïna (Ministeri de Defensa del Govern de Volodimir Zelenski).

Khàrkiv, la segona ciutat d’Ucraïna, que ha estat atacada amb duresa per l’exèrcit de Vladímir Putin des de l’inici de la guerra, s’està unint a Kíev en l’alliberament de la invasió russa. La contraofensiva ucraïnesa està empenyent a les tropes ocupants cap a la seva frontera, a una quarantena de quilòmetres en direcció nord, i està col·locant a la rereguarda i a les línies de proveïment de l’enemic a l’abast de l’artilleria de la capital del país.

Els comandaments militars ucraïnesos als últims parts bèl·lics han anunciat el “alliberament” de noves poblacions a la regió. Una font militar ha anat més enllà i ha confessat a Reuters que els soldats ucraïnesos estan a pocs quilòmetres de la frontera.

El G-7 enviarà més diners i armes a Ucraïna

Les set principals economies del món han anunciat ahir, divendres 13 de maig, que continuaran ajudant econòmica i armamentísticament a Ucraïna. Alemanya ho ha catalogat com un “poderós senyal d’unitat” per aprofundir l’aïllament global de Rússia. “Mai des del final de la guerra freda, els membres del G-7 havíem afrontat un desafiament tan profund. Mai abans havíem estat més units”, ha assegurat a un tuit la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, amfitriona de la reunió en la qual han participat els cancellers de l’aliança internacional a la localitat alemanya de Wangels (Schleswig-Holstein).

El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, i el seu homòleg rus, Serguei Shoigú, han conversat per via telefònica el mateix divendres, segons han informat Washington i Moscou. El portaveu del Pentàgon ha assenyalat que Austin ha reclamat un alto-el-foc “immediat” a Ucraïna i ha insistit en la “importància de mantenir les vies de comunicació”.

L’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’OTAN

El dijous 12 de maig el president de Finlàndia, Sauli Niinistö, i la primera ministra finlandesa, Sanna Marin, han anunciat que el país nòrdic vol formar part de l’OTAN. El divendres 13, Suècia, s’ha unit a la iniciativa dels seus veïns de l’est.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que lidera el segon exèrcit de l’Aliança Atlàntica, s’ha oposat contra l’adhesió dels països d’Escandinàvia. El cap de l’executiu turc no ha perdonat a tots dos països per acollir a membres d’organitzacions que considera “terroristes”, com la guerrilla kurdoturca PKK i la confraria del predicador Fethullah Gülen: “Seguim de prop els esdeveniments entorn de Suècia i Finlàndia, però no podem veure-ho positivament”.

(Visited 103 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari