L’artífex del ‘Catalangate’ també ha enganyat Jordi Basté

El director d’‘El món a RAC1’ ha presentat Elies Campo al seu programa i a “No pot ser”, de TV3, com a alt càrrec de Telegram quan no l’han contractat mai en aquesta empresa

Elies Campo, a RAC1, presentat com 'català que treballa a Telegram'

Elies Campo no només ha enganyat el laboratori de recerca canadenc en tecnologia i drets humans Citizen Lab, que ha elaborat l’informe batejat com a Catalangate, i la publicació The New Yorker, que en va oferir l’exclusiva periodística, fent-los creure que havia treballat a Telegram quan no és veritat sinó que també ha mentit a periodistes com Jordi Basté. Basté ha entrevistat un mínim de sis vegades al coordinador del Catalangate al seu programa El món a RAC1 i també va ser protagonista d’un dels programes No pot ser, que va fer a TV3. Tant a RAC1 com a TV3, Basté ha presentat a Campo no només com empleat de Telegram sinó com a alt càrrec de l’empresa.

La primera entrevista que va concedir Elies Campo als mitjans de comunicació després que, el 18 d’abril, es divulgués l’informe de Citizenlab va fer-li Basté a El món a Rac1, quatre dies després. El presentador va dir en presentar-lo que “poca broma amb Elies Campo, ue va estar molts anys treballant a Whatsapp i després es va passar a Telegram”. El 4 de maig va tornar a entrevistar-lo i li va demanar qui era exactament ell. Campo li va contestar que era fellow researcher de Citizen Lab des de començaments de l’any, per bé que des del juliol del 2020 coordinava, de forma voluntària, la investigació sobre l’espionatge a destacats independentistes catalans. També li va dir que havia estat treballant a Telegram fins a finals de desembre passat.

El redactor de RAC1 Víctor Endrino, en fer un resum de les explicacions de Campo al programa de Basté escriu que “en sortir de Whatsapp no va trigar gens a passar-se a la competència, Telegram, on el 2015 va fitxar com a cap de creixement, associacions i desenvolupament de negoci, fins a finals del 2021”.  A més, destaca una de les afirmacions que va fer al programa: “Telegram és una companyia independent, sense acords amb governs com els que té Facebook. Rússia ens va demanar accés a les comunicacions, ens van bloquejar i el nostre equip va ser capaç de capejar el bloqueig amb solucions perquè els usuari poguessin continuar fent servir el producte”.

La primera entrevista de Basté a Campo a El món a RAC1 li va fer el 28 de febrer de 2014. Durant aquests anys n’hi ha fet set. El 7 de març del 2018 el va presentar com “una persona extraordinària, magnífica, que m’estimo molt, revolucionària, jove…”. Li va preguntar des de quan treballava a Telegram i Campo li va contestar “fa dos anys i mig però no puc explicar res del que fem a Telegram”. Es va limitar a dir que “treballem molt per crear eines i serveis. Ens hem convertit en líders i els altres ens copien”.

Basté també va entrevistar Elies Campo en un dels programes de la sèrie No pot ser que va fer per TV3. Es va emetre el 14 d’abril del 2019 i al portal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals on se’n feia promoció s’hi pot llegir que “Basté viatja al cor de Palo Alto, a Califòrnia, per visitar l’enginyer català Elies Campo, desenvolupador de Telegram”. Al rètol que TV3 va sobreimpressionar mentre Campo parlava amb Basté hi deia “Elies Campo. Enginyer i desenvolupador de negoci a Telegram”.

EL TRIANGLE va consultar l’empresa Telegram per saber quina feina hi ha desenvolupat Elies Campo i quins càrrecs hi ha tingut. La resposta del seu portaveu, Remi Vaugh, va arribar fa uns dies: “El senyor Elies Campo mai ha estat empleat per Telegram en cap càrrec, i molt menys com a cap de res. El 2016 va fer algun treball voluntari i se li va concedir una adreça de correu electrònic temporal que després va ser revocada. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai va signar cap contracte amb nosaltres”.

Jordi Basté té una bona pregunta a plantejar-li si li fa una vuitena entrevista a El món a RAC1.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides