Site icon El Triangle

Adeu a les mascaretes als interiors: on seran obligatòries i quan es recomana portar-les?

Estudiant amb màscara a classe (Alexandra Koch, Pixabay)

Estudiant amb màscara a classe (Alexandra Koch, Pixabay).

Després de les vacances de Setmana Santa, el dimecres 20 d’abril, l’ús les mascaretes contra el coronavirus deixarà de ser obligatori en interiors públics, establiments comercials i llocs de treball. Haurem de continuar portant-les per poder entrar a centres sanitaris, residències de majors i mitjans de transport.

Que no sigui obligatori utilitzar tapaboques als interiors no vol dir que es prohibeixi el seu ús. Cadascú podrà continuar portant-ho sempre que necessiti sentir-se més segur. Les autoritats sanitàries apel·len al “sentit comú” per continuar fent un “ús responsable” de les mascaretes quan ens trobem a espais públics concorreguts, aglomeracions i centres comercials, botigues i supermercats amb gran trànsit de persones.

Mesura sense evidència epidemiològica

La Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) ha assegurat que la mesura del Govern de Pedro Sánchez no estarà lligada a un criteri epidemiològic. “L’anunci de la fi de mascaretes als interiors en una data determinada, sense que sapiguem a priori com estarà la situació en aquest moment, no pot ser una mesura basada en l’evidència epidemiològica d’aquest moment, sinó en altres qüestions que també han de ser contemplades, però requereixen ser explicitades en prendre la decisió perquè sigui compresa per la ciutadania”, ha explicat en un comunicat.

Els especialistes en salut pública continuen recomanant precaució. “Seria molt convenient que, en determinades situacions, es mantingués l’ús de mascaretes en interiors, i també altres mesures que tendeixen a oblidar-se, com la ventilació i evitar aglomeracions en espais tancats, fonamentat en la necessitat de protegir les persones vulnerables”, ha agregat la SEE, que ha assegurat que és “necessari” que “s’expliqui millor en quines circumstàncies ha de ser una mica més que una recomanació l’ús de la màscara als interiors”.

Excepcions, treball i escola

El Ministeri de Sanitat ha explicat que es continuarà protegint la població més vulnerable a la Covid-19, que són les persones majors de 60 anys i inmunocompromeses. L’ús de la mascareta seguirà sent obligatori per accedir als mitjans de transport (sense especificar quins) i als centres sanitaris i sociosanitaris, com les residències de majors i els centres de dia per a tercera edat.

Cada empresa podrà determinar si els seus empleats han de tapar-se el nas i la boca i en quines situacions han de fer-ho. Els serveis de prevenció de riscos laborals seran els encarregats de dictaminar la forma de conducta a cada empresa. Són els responsables de vetllar per la seguretat dels treballadors, entre els quals hi pot haver persones de major o menor vulnerabilitat a la Covid-19, segons el seu estat de salut i els seus antecedents clínics.

“Es recomana el seu ús sempre que el treball s’hagi de realitzar a distància interpersonal de menys de 1’5 metres i no es pugui garantir la ventilació adequada de l’espai”, recull la proposta de la Ponència d’Alertes, Plans de Preparació i Resposta del Sistema Nacional de Salut.

La Ponència demana que es deixi d’usar la mascareta a les aules dels col·legis, igual que ja es pot fer quan estan a l’aire lliure durant els esbarjos. El conseller català de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que Catalunya avançarà al dimarts 19 d’abril la retirada de mascaretes a les escoles, un dia abans que la resta de comunitats autònomes. Els alumnes podran deixar de portar-les des del primer dia de tornada al col·legi després de les vacances de Setmana Santa.

Exit mobile version