Més d’un centenar de científics signen un manifest contra els Jocs d’Hivern

Alerten del potencial impacte negatiu al Pirineu d'un esdeveniment que jutgen incompatible amb l'actual crisi climàtica i els reptes locals

Pista d'esquí de la Molina
Pista d'esquí de la Molina

Foto: lamolina.cat

180 investigadors científics i professors d’universitats i centres de recerca catalans han signat un manifest de 42 pàgines per mostrar el seu rebuig a la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu, pel potencial impacte negatiu de l’esdeveniment tant per als ecosistemes i els paisatges rurals com per a l’economia local.

El manifest, presentat aquest dijous a la seu de Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, sosté que el projecte que planteja el govern de la Generalitat és socioeconòmicament incompatible amb la crisi climàtica actual i els reptes socials i ambientals que afronta el Pirineu.

Aquests científics han sintetitzat en 10 punts els seus arguments principals contra els Jocs d’Hivern. Consideren que es tracta d’un projecte “poc transparent” i mancat d’un “pla d’implementació concret”, que les estacions d’esquí seran inviables sense neu artificial a finals del segle XXI per l’increment de les temperatures, i que no són rendibles econòmicament.

A més, addueixen que la celebració de l’esdeveniment comportarà un increment del consum d’energia i aigua, i de la contaminació, que les estacions d’esquí redueixen la disponibilitat d’aigua per a altres usos, i que el turisme és un factor de risc principal per a la biodiversitat.

Així mateix, asseguren que els Jocs no aportaran riquesa al territori, sinó que agreujaran el desequilibri existent i la situació de dependència que pateixen les comarques del Pirineu, i que les ampliacions d’infraestructures són un factor de risc per als jaciments arqueològics.

(Visited 149 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari