Denuncien que la construcció d’un supermercat Aldi destruirà un jaciment de la vil·la romana de Calella

La Plataforma per la Dignificació de la Vil·la Romana de Calella li demana al president Aragonès que aturi les obres

Jaciment del Roser-Mujal, a Calella

Les obres de construcció d’un supermercat Aldi a Calella posen en risc un jaciment històric de la vil·la romana de la ciutat. Així ho denuncia la Plataforma per la Dignificació de la Vil·la Romana de Calella, que ha enviat una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè detingui els treballs i protegeixi les restes del Roser-Mujal.

L’entitat denuncia en l’escrit que les obres “s’han convertit en un espectacle lamentable i agònic de progressiva destrucció del patrimoni històric”, tot això amb l’aval “d’aquells que tenen la responsabilitat de protegir-lo”. La Plataforma critica també que els treballs de construcció del supermercat “posen en evidència la incompatibilitat del projecte Aldi amb la preservació de les restes d’una manera digna”.

Segons els conservacionistes del patrimoni històric, “el catàleg de la trencadissa, irreversible sobre restes que havien sobreviscut dos mil anys, no para de créixer”. Tot, mentre el Departament de Cultura “afirma que s’aplica el principi de ‘mínima afectació'”.

Des que les obres van descobrir el jaciment, el projecte del supermercat s’ha adaptat per a tractar de preservar les restes de la vil·la romana del Roser-Mujal. No obstant això, la Plataforma per la Dignificació de la Vil·la Romana de Calella assenyala que a mesura que avança el projecte “es van afegint altres destrosses” a les ja previstes.

De fet, els fonaments del supermercat ja han afectat l’estructura històrica, segons denuncien els conservacionistes: “La vila ha quedat irremeiablement fragmentada i espatllada”, especialment en la seva façana nord.

La Plataforma reivindica a més la importància del jaciment per a la memòria històrica material i el seu valor de cara al fet que “les generacions futures puguin gaudir plenament” d’aquest “tresor”. Per tot això, demanen a Aragonès aturar les obres en “un acte valent i de compromís” i crear en la zona un jardí arqueològic públic.

(Visited 351 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari