El gran negoci d’Aena és la urbanització de 238 hectàrees al costat de l’aeroport del Prat

El debat sobre l’ampliació de la pista a la reserva de la Ricarda amaga el “pilotasso” immobiliari que s’està preparant

La Ricarda

El Govern espanyol s’ha fet l’ofès i ha dit que retira el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat que promou l’empresa Aena (participada amb el 51% per l’Estat) i que preveia una inversió de 1.700 milions d’euros. La raó és la posició del Govern de la Generalitat d’exigir que aquesta ampliació no afecti l’estany de la Ricarda, que està inclòs en la Xarxa Natura 2000.

Però, tot seguit, la ministra de Transports, Raquel Sánchez –que és l’exalcaldessa de Gavà i que, per tant, coneix perfectíssimament la problemàtica de l’aeroport– ha mostrat la seva predisposició a reprendre les negociacions amb el president Pere Aragonès per aconseguir una solució de consens. En aquesta línia, ha obert un termini fins a finals de setembre per arribar a un acord.

Estem assistint a una partida de pòquer on sembla que Aena estigui disposada a fer un regal de 1.700 milions d’euros a la metròpoli de Barcelona i que ERC, els comuns d’Ada Colau i la CUP el rebutgen per protegir un bocí del delta del Llobregat. A l’altra trinxera hi trobem els partits d’“ordre” (PSC, PP, un sector de JxCat…) i les organitzacions empresarials, encapçalades per Foment del Treball, presidit per l’exdiputat de CiU, Josep Sànchez Llibre.

Però en aquesta comèdia d’embolics, res no és el que sembla. Per a Aena, que ara es fa la desganada, és vital que tiri endavant l’ampliació de l’aeroport del Prat. I si s’ha de preservar l’estany de la Ricarda, es preservarà: es pot allargar la pista 200 metres –en comptes dels 500 metres previstos en el projecte– i tothom content.

Perquè el gran negoci d’Aena a l’aeroport del Prat no és el suposat increment de passatgers –fins a 90 milions anuals– que, si es fa l’ampliació, s’aconseguirà amb l’increment de vols i la nova terminal orbital. El gran negoci són les 328 hectàrees de terreny que té Aena al costat de la terminal T2 i que, actualment, estan buides o mal aprofitades.

Aquí s’hi preveu el desenvolupament d’un enorme complex d’oficines, naus logístiques, hotels…, amb una superfície edificable d’1,8 milions de metres quadrats. Aquest és el gran pilotasso immobiliari que té en cartera Aena i que, quan tiri endavant, es convertirà en el projecte urbanístic més gran d’Espanya, superant l’Operació Chamartín a Madrid.

En temps del Govern de Mariano Rajoy ja es va presentar, l’any 2018, un esbós d’aquesta macrooperació immobiliària que, després, ha quedat guardada en un calaix. Per a Aena és essencial aconseguir, com sigui, l’ampliació de l’aeroport, perquè aquesta és la clau que obre el gran negoci del Prat, el de debò.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.