Asens supedita un eventual referèndum a “reconstruir els ponts que s’han trencat”

El líder d'UP al Congrés diu que té "més esperança que confiança" en la taula de diàleg i que l'actuació de l'Estat el 2017 va ser "molt pitjor" que la de l'independentisme

Jaume Asens
Jaume Asens

El president del grup parlamentari d’Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha manifestat al programa Aquí Cuní, de la Cadena SER, que té “una confiança relativa” i “més esperança que confiança” en la taula de diàleg, on troba que la presència del president Pedro Sánchez és “una qüestió secundària”.

Sobre l’exigència de la participació de Sánchez per part d’alguns independentistes, ha afegit que “demanar-ho públicament no és la millor manera perquè hi sigui”, i també ha criticat que ERC amenaci amb no aprovar els pressupostos.

L’endemà que la seva companya de files i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, manifestés que no es donen les condicions per organitzar un referèndum sobre la independència de Catalunya, Asens ha ratificat aquest parer i ha defensat que la qüestió “s’ha de resoldre en dues fases”. La primera, ha explicat, seria una consulta sobre el que s’acordi “portar a referèndum, a la taula de diàleg”; la segona, “a mig-llarg termini”, seria que “es pugui fer aquest referèndum, si aconseguim reconstruir els ponts que s’han trencat fins ara”.

Sobre l’aprovació de les lleis de desconnexió, ara fa quatre anys, Asens ha considerat que va ser “molt més greu” la “sobreactuació de l’Estat”, en referència a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la “repressió”, que el comportament de la majoria independentista del Parlament, que també ha titlla de sobreactuació.

El dirigent d’UP ha definit aquelles lleis com “un error polític” i una “tremenda irresponsabilitat”, però ha destacat que “no van tenir conseqüències jurídiques” perquè el Tribunal Constitucional va anul·lar-les de seguida. Segons ell, el govern de Mariano Rajoy y la justícia espanyola “van entrar en el marc mental del processisme” amb una reacció que troba innecessària perquè “el TC ja havia posat les coses al seu lloc”.

Sobre el PP, Asens ha indicat que “no és prou democràtic” ni homologable a les altres dretes europees, i ha indicat que el feixisme no va ser derrotat a Espanya.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides